Kvalitetna oprema po pristupačnoj cijeni uz vrhunsku uslugu

U ovom blog postu navest ću bitne značajke i prednosti refurbished opreme i ponude, kroz cijeli lanac od prvotnog korisnika te opreme do novog krajnjeg korisnika. Bez obzira na uobičajenu trgovačku praksu i minimalne standarde koje postavljaju razni zakoni o potrošačima, osnova cijelog našeg pristupa je postaviti najveći mogući nadstandard u ponudi i usluzi, sve onako kako bih i ja kao kupac htio ili očekivao od takve opreme i prodavatelja, odnosno nuditi opremu kakvu bih i ja osobno kupio i uslugu kakvu bih volio dobiti.

Do things with passion or not at all

Kroz svoj obrt ELIN refurbished se opremom bavim već preko 20 godina surađujući s raznim dobavljačima na domaćem i inozemnom tržištu. Rabljenu opremu ne otkupljujem i ne nabavljam od prvotnih vlasnika, niti radim postupak refurbishinga, već se bavim isključivo preprodajom već obnovljene opreme, kompletnom uslugom i dodanom vrijednosti uz tu opremu. Stečeno je veliko iskustvo i znanje u odabiru, nabavi, obnovi, korištenju, ponudi, prodaji i održavanju te opreme, o čemu sam napisao i opširan članak za časopis Mreža.

Od sredine 2017. godine surađujem isključivo sa slovačkom tvrtkom MB TECH s. r. o., vodećoj EU tvrtki na području refurbished opreme, koja se pokazala kao najprofesionalniji i najkvalitetniji refurbishing partner s kojim sam ikada surađivao. Kvalitetna oprema i dobavljač preduvjet su i razlog da se time uopće bavim uz svoje redovno poslovanje s primarno informatičkim uslugama.

Tvrtka MB Tech s. r. o., Slovačka

Dobavljač pažljivo bira i nabavlja opremu od prvotnih vlasnika

Oprema u ponudi dobavljača je oprema najkvalitetnijih svjetskih proizvođača informatičke poslovne opreme poput Lenova, HP-a, Della i sličnih. Oprema je provjerenog porijekla, poznatih i ozbiljnih korisnika i posrednika. Najčešće se radi o velikim poslovnim korisnicima ili leasing tvrtkama koje periodički mijenjaju opremu, tipično nakon isteka leasinga ili tvorničkog jamstva.

Važno je napomenuti da ni dobavljač ni ja ne otkupljujemo niti uzimamo "pod račun" bilo kakvu opremu od pojedinačnih poslovnih i kućnih korisnika, bilo direktno bilo preko oglasnika.

Kvalitetno obnovljena

Glavna značajka opreme iz ove ponude je kvalitetan refurbishing. Za razliku od većine opreme na tržištu koja se prodaje samo kao rabljena, ova oprema prolazi detaljan profesionalni postupak obnavljanja koji uključuje ne samo detaljno čišćenje, već i zamjenu eventualno dotrajalih ili oštećenih dijelova (preslaba ili neispravna baterija, brujeći ventilator i slično). Zbog toga računala i druga oprema izgleda gotovo kao da i nije korištena, a novi krajnji korisnik ima dojam kao da je prvi vlasnik.

Kvalitetno obnovljena prijenosna i stolna računala

Detaljno provjerena oprema

Pouzdanost rada i potpuna funkcionalnost opreme detaljno se ispituje dugotrajnim stress testovima pod opterećenjem, te provjerom rada svih komponenata i priključaka. Svi eventualno nađeni nedostaci se otklanjaju i krajnji korisnik dobija isključivo u potpunosti ispravnu opremu, bez obzira na razinu očuvanosti.

Objektivna klasifikacija opreme prema očuvanosti

Obnovljena oprema se detaljno pregledava i ovisno o vizualnom dojmu vrlo striktno i iskreno klasificira u tri osnovne kategorije: premium očuvanost (nakadašnja "A" ili "A-", bez ikakvih ili s jedva vidljivim tragovima korištenja), standardna očuvanost (nekadašnja "B+", s vidljivim tragovima korištenja, tipično s gornje ili donje strane prijenosnog računala), te ekonomska kategorija (nekadašnja "B", s vidljivim oštećenjima kućišta ili ekrana prijenosnog računala). Bez obzira na kategoriju vizualne očuvanosti, oprema je uvijek 100% funkcionalna.

Premium i standard računala

Lokalizirana tipkovnica

Korisnici žele i moraju raditi na tipkovnicama koje odgovaraju standardu na koji su navikli, odnosno prema zemlji gdje rade i žive. Iako su ova refurbished računala porijeklom iz raznih država, pa prijenosna računala izvorno imaju tipkovnice s različitim rasporedom i specifičnim znakovima, prije isporuke u odredišnu zemlju krajnjeg korisnika dobavljač radi laserski pretisak natpisa i rasporeda tipki koji odgovara toj zemlji. U našem slučaju, krajnji korisnik dobija lokaliziranu tipkovnicu na hrvatskom jeziku, sa svim dijakritičkim znakovima na standardnim mjestima, uz QWERTZ raspored, gotovo identično tvorničkom tisku na novim računalima.

Lokalizirana tipkovnica

Osim toga, moguće je po narudžbi za računala u dolasku dobiti tipkovnicu i s bilo kojim drugim rasporedom, npr. US, što je povremeno zahtjev od pojedinih profesionalnih informatičara naviknutih na taj raspored.

U kompletu sa stolnim računalom tipkovnica i miš

Uz svako stolno računalo (desktop, All-In-One, radna stanica) dolaze lokalizirana tipkovnica i miš, tako da ih nije potrebno zasebno kupovati.

Stolno računalom s tipkovnicom i mišem

Na lageru birani modeli opreme

Iz relativno široke ponude dobavljača, na naš lager uzimamo manju količinu pažljivo birane opreme, određene najkvalitetnije modele određenih proizvođača, a prema iskustvu s informatičkom opremom tijekom 25+ godina bavljenja IT-jem. Pri tome biram najbolje očuvane modele, određenih minimalnih i preporučenih specifikacija za najčešće potrebe korisnika. Sva računala već odavno imaju isključivo SSD diskove, tipični modeli imaju minimalno i5 procesor i 8 GB RAM-a, a manje od toga tek iznimno neki niže cjenovne klase namijenjeni manje zahtjevnim mlađim ili starijim korisnicima, odnosno onima slabijih platežnih mogućnosti. Prvo mjesto u toj ponudi zauzimaju prijenosna računala Lenovo ThinkPad, po raznim kriterijima i po mnogim korisnicima najkvalitetnija serija laptopa na tržištu.

Sva ostala oprema van našeg lagera dobavljiva je po narudžbi unutar 2-3 dana.

Dio lokalnog lagera

Detaljne specifikacije

Korisnik želi znati što točno kupuje, odnosno želi i mora moći birati točno onakvo računalo kakvo mu je potrebno. Zato za svako pojedino računalo potpuno transparentno dajemo puno više informacija od samo osnovnih poput točnog modela procesora, količine RAM-a ili veličine diska, pa se tako mogu vidjeti:

 • tvornički i stvarni preostali kapacitet baterija, te preračunato okvirno trajanje baterija s obzirom na stvarno stanje baterije i potrošnju specificiranu od strane proizvođača;

Autonomija baterija

 • točan model grafičke kartice, količinu RAM-a i grafičku rezoluciju, te da li se radi o touch ekranu;

Podaci o grafici

 • proizvođač i model SSD diska, vrijeme koliko je bio u pogonu, preostalu iskoristivost (wearout), i izmjerenu brzinu čitanja i pisanja (dakle, ne teoretsku brzinu specificiranu od strane proizvođača diska, koja ovisi i o računalu);

Podaci o SSD-u

 • postojanje pojedinih opcija poput web kamere, CD/DVD uređaja, čitača otiska prsta, modula za SIM karticu, pozadinskog osvjetljenja tipkovnice i slično;

Ostale opcije računala

 • točnu starost računala, odnosno trenutak aktiviranja i isteka jamstva, uz napomenu ukoliko još uvijek vrijedi i tvorničko jamstvo;

Osim toga, uz svaki model postoji poveznica na službene tehničke specifikacije proizvođača sa svim detaljima konifguracije i opcijama nadogradnji, Product number te serije modela, te serijski broj prijenosnog računala, čime je moguće provjeriti sve u vezi konkretnog računala.

Stvarne slike računala

Prvo i najčešće pitanje kupaca rabljene opreme je, očekivano, "a kako to izgleda, je l' očuvano?". Prilikom kupnje rabljenih stvari kupca najviše zanima izgleda i očuvanost onoga što kupuje, a to se posebno odnosi na prijenosna računala. Umjesto generičkih tvorničkih studijskih fotografija, potpuno transparentno uz svaki laptop dajemo ne samo jednu, već cijelu galeriju od preko 20 stvarnih slika (npr. ThinkPad T480). Fotografije su visoke rezolucije, pod jakim direktnim svjetlom, slikane s jakim kontrastom iz blizine i iz raznih kuteva, pri čemu se posebno slikaju specifični detalji (npr. densitometar) ili neki trag korištenja, bez prikrivanja ikakvih nedostataka.

Galerija slika laptopa

Odabir među raspoloživim primjercima istog modela

Kupac može ne samo birati model računala koje želi kupiti, nego i konkretni pojedini primjerak od više raspoloživih po osnovnim specifikacijama istog modela na lageru, a prema izgledu, stanju baterije, SSD-a i slično, ovisno o tome što mu je važnije.

Odabir pojedinog primjerka istog modela

Savjetovanje i preporuke modela

Izvrsno poznajemo opremu koju imamo u ponudi. Ako je kupac prosječan korisnik koji ne zna koji je model najbolji za njega, već samo zna za koju namjenu mu treba ili ima previđeni budžet, dobit će savjet i preporuku koji je model optimalan za njega, uz objašnjenje razlika među pojedinim modelima ili serijama modela u ponudi.

Osobni uvid u ponudu

Iako nemamo maloprodajni izložbeni prostor i bez obzira na dostpune slike, svaki kupac može doći u naš ured i osobno pogledati ponudu računala na lageru, razgovarati o svim detaljima i savjetovati se, te odabrati računalo po želji.

Rezervacije bez pologa i obaveze

S obzirom na relativno malu količinu raspoloživih refurbished računala, ali i veće potražnje za nekim modelima, kupci imaju mogućnost rezervacije određenog računala ili više njih, bez pologa i obveze kupnje. Kupac se ponekad dvoumi između više modela, traži više informacija i detalja, želi razmisliti prije konačne odluke, posavjetovati se s nekim, tražiti suglasnost nadređenog u tvrtki ili slično, a ne želi da mu pobjegne upravo ono računalo koje je odabrao.

Oprema u dolasku

U popis opreme na lageru ažurno dodajemo opremu koja je tek u dolasku, čak i do tjedan dana unaprijed. Kupci tako mogu bolje odabrati model računala koji žele, a ne samo iz raspoložive ponude. Naravno, i ta se oprema u dolasku može unaprijed rezervirati, što je često slučaj s atraktivnim i rijetkim modelima.

Wishlista - red čekanja

Kupci često traže točno određeni model ili model točno određenih karakteristika, a nije im hitna kupnja. Iako zbog ograničene dobavljivosti i dinamične ponude nismo u mogućnosti nabaviti i isporučiti bilo koji proizvoljni model, po želji kupca vodimo wishlistu, odnosno red čekanja određenog modela računala koji još nije niti u najavi, niti znamo kad bi mogao biti raspoloživ niti da li će uopće biti. Ako se i kada taj model pojavi, prvo obavještavamo potencijalne kupce s liste čekanja, a tek onda stavljamo na javnu listu raspoloživih računala. Naravno, i wishlista je, kao i rezervacije, besplatna i bez obveze kupnje.

Arhiva prodane opreme

Često nas korisnici pitaju za modele koje smo imali u ponudi, ali su prodani i trenutačno ih nemamo na lageru, jer žele vidjeti primjer specifikacija, cijena, pa i kako je neki laptop izgledao da steknu dojam o očuvanosti. S obzirom da sve ove informacije trajno pohranjujemo, i takve informacije dajemo na upit.

Dogradnje i pregradnje

Računala dolaze u različitim konfiguracijama koje ne moraju uvijek u potpunosti odgovarati zahtjevima i potrebama kupaca. Računala pregrađujemo i dograđujemo prema zahtjevu, a najčešće se to odnosi na dogranju RAM-a i ugradnju većeg ili bržeg diska.

Također, radimo i zamjene među samim računalima u ponudi (npr. zamjene baterija, diskova i slično).

Isporuka instaliranih računala spremnih za upotrebu

Računala od dobavljača dolaze s legalnim (licenciranim) operacijskim sustavom Windows 10, u tzv. OOBE "poluinstaliranom" obliku kao na novim računalima, gdje se prilikom prvog pokretanja korisniku postavlja niz pitanja oko osnovne konfiguracije računala, imena korisnika i slično.

Međutim, osim što je slabije upućenim korisnicima i to nejasno i komplicirano, prvo šte se nakon toga desi jest manji ili veći Windows update, što na neko vrijeme uspori računalo i internetsku vezu. A i nakon toga, računalo ima isključivo osnovni operacijski sustav, bez ikakvih korisničkih aplikacija, a često i bez svih potrebnih drivera.

Korisnik želi uključiti računalo i početi raditi, odnosno želi računalo spremno za rad odmah po primitku. Zato pred isporuku sve to besplatno odradimo za korisnika, kompletno pripremimo računalo - instaliramo, konfiguriramo i ažuriramo operacijski sustav, eventualne dodatne drivere, te instaliramo niz najčešće korištenih legalno besplatnih programa za sve bitne primjene, tako da korisnik računalo uključi i počne raditi.

Instaliramo ove programe:

 • 7zip - pomoćni program za rad sa ZIP, RAR i drugim arhivama,
 • Audacity - program za obradu audio datoteka,
 • Google Chrome - jedan od najpopularnijih internet preglednika,
 • Dropbox - aplikacija/servis za dijeljenje datoteka između više uređaja (ili korisnika),
 • GIMP - aplikacija za obradu bit-mapiranih slika,
 • Inkscape - crtanje vektorske grafike,
 • InfraRecorder - snimanje CD i DVD medija,
 • LibreOffice - najpopularniji alternativni paket uredskih programa za uređivanje tekstova, tablini kalkulator, prezentacije i ostalo,
 • OpenShot - program za uređivanje video zapisa,
 • Adobe PDF Reader - preglednik PDF datoteka,
 • Scribus - program za stolno izdavaštvo (Desktop publishing),
 • Mozilla Thunderbird - program za e-poštu,
 • Viber - razmjena poruka i poziva,
 • VLC - prikazivanje multimedijalnog sadržaja,
 • Telegram - razmjena poruka i poziva,
 • WhatsApp - razmjena poruka i poziva,
 • TeamViewer QuickSupport - najpopularniji program za udaljeno spajanje na računalo i podršku.

Budući da se već 25 godina bavimo i Linuxom, nudimo i mogućnost isporuke računala s predinstaliranim Linuxom. Standardno instaliramo Linux Mint, ali po želji korisnika možemo instalirati i bilo koju drugu distribuciju Linuxa (Ubuntu, Debian, Arch su samo neke od instaliranih). Pri tome svim korisnicima Linuxa dajemo i mjesec dana besplatne podrške.

Korisnicima koji koriste i Windowse i Linux, dajemo mogućnost instalacije oba sustava, bilo kao dual-boot, ili kao virtualno računalo uz primjenu VirtualBoxa pri čemu korisnik bira koji sustav će mu biti primarni, a koji gostujući - virtualni.

Sva računala tvornički dolaze s licencom Windowsa kao bundle. Na žalost, trenutačno nemamo mogućnost micanja licence Windowsa i umanjivanja cijene računala zbog toga, iako bi vrlo rado imali tu opciju (ali i da postoji, razlika bi bila zanemarivo mala).

Ambalaža

Iako se radi o rabljenoj opremi, posebna je pažnja posvećena ambalaži jer želimo da se korisnik osjeća kao da je kupio novu opremu, odnosno da i kroz ambalažu vidi predanost ovom poslu i posvećenost detaljima. Ambalaža je potpuno nova, originalna, prilagođena, dizajnirana i brandirana upravo za ovu opremu. Izrađena je od recikliranog papira s minimalno plastike, sukladno dosljednoj ekološkoj osnovi cijele ove ponude.

Ambalaža je rađena tako da učvrsti laptop bilo koje veličine kako se ne bi pomicao unutar kutije tijekom transporta, uz odvojeni odjeljak za napojni adapter, kablove i ostale dodatke, kako ne bi skakutali po kutiji, lupali i oštetili laptop.

Kod isporuke dostavnom službom, kutiju omatamo crnom stretch folijom kako bi se zaštitila od grebanja, prašine i vlage tijekom transporta, ali i kako bi se prikrio očiti sadržaj kutije. Uz naljepnicu za dostavnu službu, redovito dodajemo i naljepnice "Lomljivo" kako bi dostavljači pažljivije rukovali tim paketima.

Pakiranje refurbished laptopa

Osim toga, napojni adapter, kablove i slične dodatke uz laptop omatamo u foliju s mjehurićima, uz dodatnu ispunu ukoliko je to manjih dimenzija, kako ne bi bilo nikakvih pomicanja sadržaja.

Uz svako računalo dolazi tiskano osnovno kratko uputstvo o priključivanju uređaja i s osnovnom napomenama, kao uz svaki novi električni uređaj.

Između tipkovnice i ekrana prijenosnog računala stavljamo tanku spužvicu koja sprečava da tipke i TrackPoint ostavljaju tragove na ekranu.

Detalji pakiranja refurbished laptopa

Besplatna i brza isporuka

Isporuka je besplatna za bilo koje odredište u Hrvatskoj, uključujući i otoke i južni dio Hrvatske, za opremu preko cca 1.000,00 kn vrijednosti, a to su sva prijenosna i stolna računala. Istaknuta cijena računala je konačna cijena koju kupac plaća, bez skrivenih dodatnih fiksnih ili varijabilnih troškova.

Ukoliko korisnik eksplicitno ne traži drugačije, isporuku vršimo dostavnom službom GLS koja je među skupljima u Hrvatskoj, ali se pokazala kao najpouzadnija, najbrža i najpažljivija s ovim paketima osjetljivog sadržaja. Beskompromisno želimo biti što je moguće sigurniji da će kupac svoju opremu dobiti brzo i pouzdano.

Naručenu opremu dostavnoj službi u pravilu predajemo na isporuku krajem istog radnog dana po zaprimljenoj narudžbi (ne čekajući preuzimanje idući radni dan), a isporučena je već tijekom idućeg radnog dana (tipično za manje od 24 h od narudžbe, osim vikendom). Po kreiranju prijevoznice, primatelj dobija mail/SMS obavijest s poveznicom na praćanje tijeka isporuka, s mogućnošću izmjene odredišta i termina isporuke. Na dan isporuke primatelju stiže obavijest o dostavi s kontakt brojem dostavljača s kojim može po potrebi dogovoriti detalje preuzimanja.

Ako korisnik želi ili stanuje u blizini, moguće je i osobno preuzimanje opreme u našem uredu. Ne samo u redovno radno vrijeme, već i u bilo koje drugo, uz prethodni dogovor.

30 dana za zamjenu ili povrat

Svjesni smo skepse novih kupaca prema rabljenoj opremi općenito, a pogotovo informatičkoj, pogotovo zbog svakakvih iskustava u kupnjama preko internet oglasnika. Također, mnogi kupci ne znaju kakvo im računalo najbolje paše, što se posebno odnosi na veličinu prijenosnog računala.

Neovisno o zakonskim odredbama, pravima kupaca-potrošača i činjenici da kupci prije kupnje mogu vidjeti stvarne slike opreme koju kupuju, od samog početka bavljenja ovom ponudom svim kupcima dajemo 30 dana vremena da bilo koji kupljeni proizvod vrate u istom stanju, bilo trajno uz potpuni povrat uplate, bilo radi zamjene za drugi model.

Pri tome trošak dostave zbog eventualnog povrata ili zamjene je također besplatan, odnosno ide na naš trošak.

Time kupac nema nikakav rizik kod kupnje ove opreme iz naše ponude, niti ikakvih dodatnih troškova.

Jamstvo od 2 do čak 5 godina

Iako se radi o provjerenoj opremi i top poslovnoj klasi opreme, zbog profesionalnog refurbishinga i želje za većim zadovoljstvom i sigurnošću kupaca, dobavljač daje veliko jamstvo na ovu rabljenu opremu. U jamstvo ulaze svi problemi za koje je očito da nisu nastali nepažnjom korisnika.

Osnovno jamstvo uključeno u standardnu cijenu ove opreme traje 2 godine, što je više nego što neki proizvođači daju na svoju novu opremu premium kategorije. Uz doplatu se jamstvo može produljiti na 3 (doplata 10% na cijenu), 4 (doplata 20% na cijenu) ili čak ukupno 5 godina (doplata 30% na cijenu).

Iznimka su baterije laptopa na koje vrijedi kraće jamstvo ovisno o tome koliko su stare, odnosno o preostalom kapacitetu (12 mjeseci na nove baerije, 3 mjeseca na "vrlo dobre" baterije i 2 mjeseca na baterije u "dobrom stanju").

Koliko nam je poznato, to je najveće jamstvo na refurbished opremu na tržištu.

Korisnici smiju otvarati i pregrađivati kupljena računala, kao i skidati naljepnice (i naše i od dobavljača), bez gubljenja jamstva. Smatramo to normalnim pravom korisnika, jer se eventualne greške korisnika lako uoče.

Naravno, ovo jamstvo se odnosi na hardver računala, ne na operacijski sustav, aplikacije i korisničke podatke o čijoj sigurnosnoj kopiji mora brinuti sam korisnik ili njegova IT podrška.

Reklamacije

Zbog detaljnog profesionalnog refurbishing procesa tijekom kojeg se ova oprema čisti, provjerava i tijekom kojeg se mijenjaju svi eventualno dotrajali i oštećeni dijelovi (baterija, ventilator, tipkovnica, dijelovi kućišta i slično) reklamacije na ovu opremu su iznimno rijetke. Dobavljač, osim što se bavi ovom rabljenom opremom, prodaje i novu informatičku opremu i prema njegovoj analizi (oko 20 godina poslovanja i oko 40 tisuća komada obnovljene opreme godišnje zadnjih godina) broj reklamacija na refurbished opremu je oko 5 puta manji nego na novu opremu. Da nije tako, ne bi te tom opremom bavili ni ja ni dobavljač.

U slučaju reklamacije pod jamstvom, opremu preuzimamo na naš trošak dostave, tako da niti u tom slučaju kupac nema nikakvih troškova. Reklamacije koje ne možemo riješiti u našem uredu šaljemo na rješavanje dobavljaču.

Većina problema bude riješena unutar nekoliko dana. Ukoliko se rješavanje reklamacije oduži (zbog otežane nabave zamjenskih dijelova) jamstvo se produžuje, a ako korisnik radi važne poslove i obaveze i nema drugo računalo, nudimo zamjensko računalo s lagera tijekom rješavanja reklamacije koje šaljemo i vraćamo na naš trošak. Ukoliko se iz bilo kojeg razloga reklamacija ne bi mogla uspješno riješiti, korisniku se daje drugo istovjetno ili slično računalo ili se nudi povrat uplate.

Ključ svega je kvalitetan refurbishing u prvom koraku obrade ove opreme, bez kojeg ne bi bilo ni tako kvalitetne i očuvane opreme, zadovoljstva kupaca, a i minimalno naknadnog servisiranja.

Vanjamstveno servisiranje

Korisnici nisu prepušteni sami sebi čak ni u slučaju problema nakon jamstva ili za problem koji ne podliježe jamstvenim uvjetima. U praksi su to tipično prolivene ili oštećene tipkovnice, razbijeni ekrani ili nagomilana prašina u tipkovnici ili unutrašnjosti računala. Sve takve probleme rješavamo ili u našem prostoru ili kod dobavljača, brzo i povoljno, uz korištenje rabljenih, zamjenskih ili originalnih dijelova, prema dogovoru s korisnikom.

Potencijalni korisnici ove opreme

Ovu opremu mogu koristiti svi profili korisnika, od klasičnih uredskih, naprednih i projektantski ili grafički orijentiranih korisnika u poslovnom okruženju, do školaraca, studenata i kućnih korisnika. Raspoloživi su razni modeli računala, i po konifguraciji, i po cjenovnoj kategoriji, i po starosti. Jedina iznimka su računala za igre koja su značajno manje zastupljena zato što se radi o opremi koja primarno dolazi iz poslovnog okruženja.

Postojeći korisnici ove opreme

Naši korisnici su uglavnom poslovni korisnici, u svim područjima primjene - od uredskih korisnika koji ova računala koriste u redovnom poslovanju za uredske programe, e-mail, netbanking i druge web servise, knjigovodstvo i slično, zatim CAD projektanata, dizajnera, grafičara, izdavača, video montažera, pa sve do sistem administratora i developera desktop i web aplikacija. Među njima su i razne poznate velike dobrostojeće tvrtke, što opovrgava uobičajenu predrasudu da ovakvu opremu koriste samo male financijski slabe tvrtke. Dio njih redovito kupuje ovu opremu kod zapošljavanja novih djelatnika ili zamjene postojeće opreme.

Manjim dijelom, ali ne zanemarivo, su korisnici iz obrazovnog i akademskog okruženja, kako učenici i studenti, tako i nastavnici i profesori, te kućni korisnici općenito. Tijekom pandemijske online nastave velik se broj korisnika odlučio upravo za ovakvu opremu. Iako nemamo maloprodajni prostor i maloprodajnu djelatnost, prodajemo i fizičkim osobama uz uvjet negotivnskog transakcijskog plaćanja (netbankingom ili uplatnicom).

Zadovoljstvo korisnika

Najbolja potvrda zadovoljstva korisnika ove opreme i kompletne vezane usluge su kupci koji se ponovo vraćaju i koji daju komentare i preporuke. Neki od tih komentara mogu se vidjeti na GoogleMaps, Facebook stranici, komentarima i preporukama u Facebook grupama, te u rezultatima anonimne ankete koje povremeno šaljemo našim korisnicima.

Rezultati ankete

OK, ali GoogleSheets tablica?!? A neki webshop?

Da, znam. :) Ova je djelatnost narasla brže i više od prvotnih očekivanja i radimo na tome da to unaprijedimo. Međutim, ne želimo klasični webshop baziran na nekom gotovom generičkm ograničenom rješenju, već funkcionalan web koji će u potpunosti pokriti sve značajke i mogućnosti ove ponude opisane u ovom tekstu, kako prema kupcima, tako i funkcionalnostima i automatikom u pozadini poslovanja. Stay tuned. :)

Odličan omjer cijene i dobivenog

Prema svemu navedenom i opisano smatramo potpuno opravdanim reći da je, gledano ukupno i opremu i uslugu, ova ponuda izvrsna opcija za sve korisnike, s odličnim omjerom cijene i dobivenog za tu cijenu. Slažete se? Javite nam se s komentarima, prijedlozima i eventualnim primjedbama na refurbished@elin.hr.