STEM radionice 2022./2023.

(~3600 riječi, ~20 minuta čitanja)

Ovaj članak je osvrt na STEM radionice za djecu i mlade održane tijekom školske godine 2022./2023. u Radioklubu Pazin, kao rezime protekle i uvod u novu sezonu radionica.

STEM radionice se u Radioklubu Pazin održavaju od školske godine 2016./2017. kada smo početkom drugog polugodišta eksperimentalno i spontano krenuli s manjom grupom polaznika i tada aktualnim hitom - micro:bit miniračunalima. Predstojeća školska godina 2023./2024. bit će 8. sezona ovih radionica, računajući pauzu i ograničen online rad tijekom pandemije koronavirusa i lockdowna.

Novi koncept

Do protekle smo godine održavali besplatne radionice sa spontanim aktivnostima i sadržajem, improvizacijama u radu, kratkim temama za jednu radionicu od dva školska sata, uz masovno upisivanje svih zainteresiranih i njihov proizvoljan dolazak. U jednom smo trenutku prešli brojku od preko 70 upisanih koje smo zbog ograničenih resursa morali podijeliti u čak 4 skupine prema uzrastu i predznanju. Uz ukupno dva termina tjedno svaka je grupa dolazila na red tek svaka dva tjedna, pri čemu je često polaznika bilo i više od 16 slobodnih i opremljenih radnih mjesta. To je prerijetko i neprimjereno za kvalitetan i individualizirani rad, a istovremeno prenaporno za pripremu i rad mentora - volontera. Istovremeno, polaznici su napredovali, prevazišli kratke i jednostavne teme i pokazali apetit za naprednije i zahtjevnije stvari koje traže intenzivniji rad i kontinuitet, ali i veću pripremu i angažman mentora.

U proteklu smo godinu krenuli s drugačijim konceptom. Ograničili smo broj na jednu grupu od 16 polaznika, sukladno broju radnih mjesta u učionici, a koji su odabrani prema više kriterija između većeg broja prijavljenih. Radionice se održavaju svaki tjedan, pa su pauze između radionica kraće, a broj odrađenih sati dvostruko veći nego proteklih godina, uz evidenciju dolazaka. Češći rad s jednom manjom grupom odabranih polaznika omogućio je kvalitetniji individualni rad i obrađivanje zahtjevnijih i dugotrajnijih tema. Umjesto spontanih i improviziranih tema, radilo se po unaprijed pripremljenom okvirnom programu rada, uz poticanje slobodnog rada na projektima koji iziskuju više vremena za realizaciju od samo jedne radionice. Takav rad zahtijeva i veći angažman, pripremu, iskustvo i širinu znanja mentora, te su za njegov honorar, troškove rada udruge i režija, potrebe kontinuirane nabavke nove opreme, potrošnog materijala i literature za same radionice, te opremanje nove dodatne konstruktorske radionice uvedene i članarine. Također, novi koncept uključuje organizirane odlaske na određena događanja i pozivna gostovanja pojedinih stručnjaka i poznatih osoba.

Sadržaj radionica

Temeljna ideja ovih radionica nije raditi konkurenciju redovnom obrazovnom sustavu, već biti njegova nadopuna - raditi ono što polaznici neće ili ne mogu raditi u redovnom osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, bilo zbog zastarjelosti ili neažurnosti samog kurikuluma STEM predmeta, bilo zbog neadekvatnog obrazovnog kadra ili opremljenosti škola, bilo zbog nepostojanja ili nedovoljno naprednih fakultativnih ili izbornih predmeta i slobodnih aktivnosti.

STEM općenito uključuje razna područja znanosti i prirodnih predmeta, ali mi se na našim radionicama primarno bavimo IT-jem, robotikom, programiranjem, elektronikom, 3D modeliranjem i printanjem, i sličnim područjima, uz tek marginalan doticaj s drugom područjima, iz jednostavnog razloga što imamo mentore specijaliste iz spomenutih područja. Naši mentori nisu priučeni laici koji rade sve teme po tuđem kurikulumu, već školovani profesionalci koji se tim područjima i inače bave profesionalno ili iz hobija, sami biraju i pripremaju teme radionica, i ne bave se temama za koje nisu školovani ili iskusni. Želja nam je, a to su pitali i sami polaznici, da se postupno više uvedu i druga STEM područja, ali to ovisi eventualnim dodatnim mentorima koji će nam se pridružiti ili povremeno gostovati.

Unutar područja za koja su mentori školovani i iskusni, biraju se teme koje žele i preferiraju sami polaznici zbog kojih i postoje ove radionice, ili smatramo da su prikladne za njih, odnosno za koje imamo uvjete u našoj učionici s obzirom na raspoloživu opremu. Svake se godine, pa čak i tijekom same obrazovne godine, sadržaj se ažurira interesima djece i mladih, njihovom prethodnom znanju i iskustvu, te aktualnim tehnologijama i raspoloživoj opremi. Umjesto da se samo jedna tema radi cijelu godinu (npr. robotika s m-Bot robotima), nastojimo obuhvatiti što više različitih tema kako bi pokrili različite sklonosti i interese polaznika, proširili njihovo znanje na što više područja, odnosno kombinirali više područja kroz multidisciplinarne projekte, poput izrade projekata koji obuhvaćaju crtanje, simulaciju i izradu elektroničkog sklopa baziranog na Arduinu, programiranje softvera koji njime upravlja, te crtanje i 3D printanje kućišta ili nekih mehaničkih dijelova tog uređaja.

Na početku gotovo svake radionice polaznici se informiraju i upoznaju s aktualnim novostima tog tjedna iz spomenutih područja kojima se bavimo, uz eventualnu diskusiju i ideje za detaljnijim bavljenjem tim temama na nekoj od idućih radionica. Tako smo npr. protekle godine isti tjedan kad je objavljen polaznicima predstavili ChatGPT, a naknadno njegovom naprednom korištenju posvetili cijelu radionicu, iako to prethjodno nije bilo predviđenom programom rada.

Za razliku od nekih drugih STEM edukacija u školama i udrugama, ove naše radionice nisu fokusirane na rješavanje problemsko-programskih zadataka i pripreme za programerska natjecanja, već na širu STEM edukaciju i praktičnu izradu raznih projekata, uz eventualne nastupe na smotrama i izložbama radova. Naglasak je na proširivanju znanja, poticanju kreativnosti i inženjerskog razmišljanja, a ne na ocjenama, medaljama i listama uspješnosti.

Tijekom školske godine 2022./2023. održane su 32 radionice po dva školska sata (ukupno 64 sata), radnim danima sukladno školskom kalendaru, petkom od 19:00 do 20:30 s kraćom pauzom. Na radionicama su sudjelovali polaznici ne samo iz Pazina, već i iz Poreča, Višnjana, Žminja, Tinjana i drugih okolnih mjesta. Zbog ograničenog broja sati koje imamo na raspolaganju i nemogućnosti čestog nalaženja za konzultacije kao što je to moguće u školama, nije moguće ulaziti u dubinu i širinu svake teme i područja, već se temama posvećuje do nekoliko uzastopnih radionica kako bi se pokrilo više različitih tema.

U manjem ili većem opsegu obrađene su ove teme:

 1. 3D modeliranje i printanje - jedna od najatraktivnijih tema svih sezona radionica do sada bilo je 3D crtanje i printanje 3D modela na 3D printeru. Polaznici svih uzrasta rado su koristili jednostavan i pristupačan alat TinkerCAD, čak i neovisno o tome da li se nacrtano u konačnici printalo u opipljivom fizičkom obliku. Upoznali smo se i s TinkerCAD Sim Labom koji omogućava dinamičko pomicanje i interakciju nacrtanih 3D objekata. S time svakako nastavljamo i dalje, uz želju da naprednije polaznike upoznamo s naprednijim alatima kao što su FreeCAD i OpenSCAD.
 2. Arduino simulacije i sklopovi - Arduino je nezaobilazna tema svih STEM edukacija, u raznim oblicima, pa smo tako i mi radili s time na razne načine. Osim upoznavanja novih polaznika s tim mikroupravljačem i izrade raznih projekata, naglasak je bio na korištenju raznih simulatora Arduino sklopova (TinkerCAD, Wokwi) kao odličnom načinu učenja čak i ako se nema pri ruci fizičke komponente, a koji omogućavaju jednostavna i bezbolna eksperimentiranja, te dokazni koncept projekta prije samog fizičkog sklapanja.
 3. Programiranje micro:bita - iako je micro:bit danas već sveprisutan i poznat, pa čak i prevaziđen za većinu imalo iskusnih polaznika, i dalje predstavlja obavezno gradivo i uređaj kao vrlo jednostavan uvod u svije programiranja i računala, pogotovo za najmlađe.
 4. Programiranje u Scratchu na scratch.mit.edu - Scratch, kao oblik vizualnog blokovskog programiranja za mlađe i početnike, predstavlja idući korak nakon micro:bita, a u kojem se mogu kreirati igrice, raditi animacije, interaktivne priče i aplikacije, te povezivati s raznim naprednijim uređajima i dodacima.
 5. Programiranje mobilnih aplikacija u MIT AppInventoru - između početničkog programiranja u Scratchu za micro:bit i na scratch.mit.edu, i krajnje naprednog programiranja mobilnih aplikacija u Javi, Objective C-u ili Swiftu za pametne telefone, postoji fantastičan alat u obliku MIT AppInventora koji premošćuje taj jaz i omogućava da i djeca i mladi, bez znanja naprednih programskih jezika, rade mobilne aplikacije u Scratchu. Teško je opisati oduševljenje tog uzrasta kada na svom pametnom telefonu pokrenu, koriste i pokazuju aplikaciju koju su sami napravili.
 6. Izrada mobilne aplikacije za konverziju kuna i eura - kao jedan od primjera programiranja mobilnih aplikacija u Scratchu, a potaknuti aplikacijom Hrvatske narodne banke izdane uoči prijelaza na euro, izradili smo aplikaciju za konverziju iznosa između kuna i eura, o čemu više u nastavku.
 7. Predavanje "Prednosti i mane interneta" - tijekom svake sezone nastojimo obraditi neke teme bitne za opće znanje polaznika radionica, a koje nisu nužno programiranje ili elektronika u užem smislu. Jedna od takvih je svakako o svim prednostima, a pogotovo manama, odnosno opasnostima interneta, s naglaskom na sigurnost djece na internetu, posebno društvenim mrežama. Ovo nije samo predavanje, već diskusija s njihovim iskustvima, mišljenjima i oprezu.
 8. Slaganje CircuitMess STEM kompleta - zahvaljujući donaciji o kojoj više u nastavku, dobili smo značajnu količinu različitih fantastičnih STEM kit-kompleta za slaganje poznate hrvatske tvrtke CircuitMess. Iako smo neke od njih već imali, ovo je iznimno vrijedna donacija jer si zbog ograničenih raspoloživih sredstava tako nešto u toj količini ne bi mogli priuštiti. Prema rezultatima ankete na kraju protekle sezone, ovo je ujedno bila i najatraktivnija aktivnost većine polaznika!
 9. Osnove programiranja - prije nego smo ozbiljnije krenuli u učenje i primjenu nekog konkretnog programskog jezika, najprije smo polaznike upoznali s osnovnim znanjima, pojmovima i temeljnim programerskim stvarima zajedničkim za sve programske jezike. Za praktičan rad na većini tema iz ovog područja u nastavku smo primarno koristili izvrsnu i od svuda dostupnu online platformu Programiz koja omogućava učenje i rad u najpopularnijim programskim jezicima i alatima, bez potrebe za instalacijom i učenjem naprednih i složenih IDE alata, bez nužne izrade korisničkih računa. Neki napredniji polaznici koristili su Visual Studio.
 10. SQL baze podataka - suprotno uobičajenoj praksi, programerski dio radionica započeli smo osnovama baza podataka i SQL jezikom, uz praktičan rad na jednostavnoj, ali izvrsnoj i moćnoj bazi podataka SQLite, što gotovo nitko od polaznika nikada ne čuje u redovnom osnovnoškolskom ili srednjoškolskom obrazovanju. To nam je ujedno bio preduvjet da u različitim programskim jezicima radimo konkretne korisničke aplikacije koje se oslanjaju i na bazu podataka, a ne samo jednostavne jednokratne matematičke i tekstualne aplikacije.
 11. Programiranje Python aplikacija - većina polaznika se u nekom trenutku redovnog osnovnoškolskog ili srednjoškolskog obrazovanja susretne sa sve popularnijim programskim jezikom Python, tako da za njega i nije trebao neki poseban uvod u osnove, već je intencija bila dati im nešto što vjerojatno neće raditi u redovnom obrazovanju. Zato smo vro brzo napravili korak dalje na temu programiranja desktop aplikacija i radili telefonski imenik kao Python aplikaciju s SQLite bazom podataka, a nakon toga i dva koraka dalje kada smo istu aplikaciju nadogradili programiranjem GUI sučelja koristeći tkinter biblioteku. Osim nekih online platformi, polaznici su uglavnom koristili njima poznati alat Python IDLE.
 12. Osnove programiranja u C-u - poznavanje programskog jezika C predstavlja temeljno znanje programiranja općenito, čak i za taj uzrast. Jedan razlog je što je to i dalje primarni način programiranja prije spomenutog Arduina, a drugi je što je to jedan od najstarijih programskih jezika po čijem je ugledu nastala većina današnjih modernih jezika poput C++, C#, Java, JavaScript, PHP i slični. Ovom prilikom napravljen je samo uvod s nekoliko najvažnijih njegovoih karakteristika, a iduće sezone planiraju se idući koraci na tu temu.
 13. Web stranice - HTML, CSS, JavaScript - kao nastavak teme programiranja odradili smo uvod u web development, jedno od najtraženijih današnjih zanimanja i poslova u IT-ju. Nakon uvoda u način rada web stranica i programiranja web aplikacija, i HTML-a kojeg većina donekle poznaje iz redovnog obrazovanja, odradili smo korak dalje i učili o CSS-u i radili praktične primjere, te dva koraka dalje i napravili uvod i primjere JavaScript programiranja.
 14. Web aplikacije - PHP, MySQL - logičan nastavak teme web developmenta bile su lekcije posvećene client-server web aplikacijama korištenjem programskog jezika PHP-a i MySQL baze podataka. Kako bi to odradili na stvaran način kojeg nemaju priliku upoznati kroz redovno obrazovanje, kreirali smo poddomenu radionice.rkp.hr, prostor i korisničke račune na javnom hosting serveru Radiokluba Pazin, te naučili postaviti i koristiti web aplikaciju na pravom web serveru dostupnom iz cijelog svijeta.
 15. Korištenje ChatGPT-a - područja kojima se bavimo iznimno su dinamična i stalno se pojavljuju nove stvari. Iako su polaznici mlađe dobi, nastojimo ih upoznavati s novim i aktualnim tehnologijama. Tako je protekle godine hit bio ChatGPT, nova besplatna i široko dostupna napredna implementacija umjetne inteligencije. Uz opće informacije na ovu temu, posebnu smo radionicu posvetili kvalitetnom, efikasnom i naprednom praktičnom korištenju tog alata u raznim područjima života, školovanja i rada.
 16. STEMI education - kao jedna od rijetkih udruga, priključili smo se velikom broju škola u projektu STEMI education koji na svojoj platformi kreira i provodi riječka tvrtka STEMI. Stjecajem okolnosti i neplaniranoj okupaciji drugim aktivnostima o kojima više u nastavku, nismo se stigli potpuno posvetiti ovim prijavljenim programima, ali smo ipak nabavili i složili STEMI Hexapod.

Navedene teme ostaju okosnica rada i dalje, uz podizanje razine već obrađenih i uz nekoliko novih. Za većinu tema postoji popratna prezentacija kao uvod u temu prije praktičnog rada ili prateće natuknice za predavanje i diskusiju koja polaznicima ostaje kao trajni podsjetnik s referentnim materijalima i poveznicama, a koju dajemo na slobodno korištenje svima koji se bave sličnim edukacijama.

Izdvojeno

Protekle školske godine bilo je nekoliko stvari koje vrijedi posebno izdvojiti i spomenuti.

Posjet izložbi MakerFaire u Zagrebu

Početkom listopada 2022. godine, nepunih mjesec dana od početka prošlogodišnjih radionica, organizirali smo posjet STEM sajmu i izložbi Zagreb MakerFaire 2022. Na sajmu smo vidjeli razna STEM postignuća srodnih udruga, ponudu raznih tvrtki koje prodaju STEM opremu i demonstracije opreme koje još nemamo u našoj učionici. Više slika može se pogledati u kompletnom albumu slika protekle sezone radionica.

Polaznici na zagrebačkom sajmu MakerFaire

Aplikacija za konverziju valuta, medijski odjek i donacija

Potpuno neplanirano i spontano, proteklu sezonu naših radionica obilježio je projekt i medijski odjek s mobilnom aplikacijom za konverziju valuta, koji je okončan predivnim božićnim poklonom u obliku donacije.

Početkom prosinca 2022. godine, a povodnom i uoči prelaska s kune na euro, Hrvatska narodna banka je objavila mobilnu aplikaciju za konverziju između te dvije valute. Kako se radi o relativno jednostavnoj aplikaciji, a mi na našim radionicama učimo programirati aplikacije za pametne telefone u Scratch MIT AppInventor alatu odlučili smo i sami napraviti sličnu aplikaciju.

kneur

Nakon što smo podijelili informaciju o toj aplikaciji, o tome su se raspisali razni tiskani i drugi mediji:

Najopširniju i najbolju reportažu o nama i tom poduhvatu napravio je portal Istra24 nakon što su nas novinari osobno posjetili u našim prostorima.

Aplikaciju smo objavili na Google Play trgovini, a izvorni kod objavili kao opensource projekt.

To je uočila tvrtka DPD koja se bavi dostavom paketa, pri čemu njihovi dostavljači prilikom isporuke paketa često naplaćuju otkupninu kod plaćanja pouzećem. Tijekom prva dva tjedna u 2023. godini obaveza je bila prihvaćati i kune i eure, a vraćati ostatak samo u eurima. Kako bi svojim dostavljačima olakšali i ubrzali izračun za naplatu i povrat, zamolili su nas da im našu aplikaciju prilagodimo toj potrebi, s njihovim logotipom i povezanom vizualom, a zauzvrat će nam oni donirati novac ili opremu po našoj želji. Prihvatili su našu molbu da na aplikaciji piše da je rađena na našim radionicama i da bude javno i besplatno dostupna svima.

Primaj sve - vraćaj eure

Nova aplikacija je objavljena na Google Play trgovini, besplatno dostupna svima, a u tih je nekoliko tjedana imala nevjerojatnih oko 20.000 preuzimanja.

Za DPD-ovu donaciju smo odabrali STEM komplete hrvatske tvrtke CircuitMess u predloženoj vrijednosti, a kako smo dobili i popust od tvrtke CircuitMess, dobivena količina i tržišna vrijednost se dodatno uvećala. Tako smo, osim medijske pozornosti za naše aktivnosti i vrijedne nadarene polaznike, dobili i veliku količinu STEM kit-kompleta koje su naši polaznici s oduševljenjem slagali idućih mjeseci.

Polaznici STEM radionica s DPD donacijom CicuitMess kompleta

Predstavljanje na Festivalu strukovnih zanimanja

Početkom svibnja 2022. godine u Školsko - gradskoj sportskoj dvorani održan je prvi Festival strukovnih zanimanja na kojem su se prestavile gotovo sve strukovne škole iz cijele Istre, te obrtnici, tvrke i udruge koje se bave tim zanimanjima, među kojima smo bili i mi.

Festival strukovnih zanimanja

Predstavljanje aktivnosti kolegama iz Međimurja

Početkom listopada 2022. godine posjetili su nas kolege iz srodnih udruga i institucija iz Međimurja u sklopu njihovog studijskog putovanja. Predstavili smo im našu udrugu i STEM radionice i kroz diskusiju razmijenili iskustva.

Predstavljanje aktivnosti kolegama iz Međimurja

Projektni dan Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile

Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile održala je 23. prosinca 2022. godine projektni dan u sklopu kojeg je dio učenika posjetilo i naš Radioklub Pazin. Tom prilikom upoznali smo sudionike s našim radom i s njima odradili praktične radionice slične onima koje inače radimo s našim polaznicima.

Projektni dan Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile

Radovi

Na radionicama je tijekom protekle sezone izrađeno niz različitih projekata, od kojih izdvajamo nekoliko:

STEM radovi STEM radovi STEM radovi STEM radovi STEM radovi STEM radovi STEM radovi STEM radovi STEM radovi STEM radovi STEM radovi STEM radovi

Ostali projekti mogu se vidjeti u galeriji slika s kraja 2022. godine i s početka 2023. godine.

Dojmovi i rezultati ankete

Dojmovi mentora

Kao mentor, izuzetno sam zadovoljan proteklom sezonom STEM radionica. Novim konceptom bilo je moguće više vremena posvetiti istim polaznicima i temi koju se obrađuje, a sve više se bavimo naprednijim temama. Sličnim konceptom nastavljamo i iduće sezone. Pomak s kvantitete polaznika na znatno višu kvalitetu edukacija je više nego uočljiv.

Najveći izazov bio je baviti se jako različitim uzrastom polaznika kojih je bilo od 3. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole, pri čemu su imali i različita predznanja i interese. Pokušalo se balansirati između jednostavnijih tema na nižoj razini i naprednijih tema za iskusnije, davajući naizmjenično različite prioritete i pozornost na različitim radionicama. Dok se s jednima aktivno radila tema radionice, ostalima su se ili predložile aktivnosti ili im se omogućilo da rade neku željenu aktivnost.

Pri tome je uočeno da prilikom samostalne izrade projekata od strane samih polaznika, različitim od glavne teme određene radionice, postoji povećana potreba za individualnim pristupom i pomoći u radu, što ponekad dovodi do distrakcija u predavanjima mentora i čekanja od strane polaznika. U tom smislu planira se zahtjevnije projekte detaljnije obraditi za više polaznika kroz predavanja i aktivnije ih mentorirati većim angažmanom.

Više slika sa STEM radionica protekle sezone i vezanim aktivnostima mogu se vidjeti u galeriji slika s kraja 2022. godine i s početka 2023. godine.

Dojmovi polaznika i roditelja

Kako bi dobili što bolju povratnu informaciju od samih polaznika i njihovih roditelja, proveli smo anonimnu anketu o dojmovima i zadovoljstvu radionicama u protekloj sezoni koju je ispunilo dio njih. U nastavku su neki od rezultata ankete.

Na pitanje "Koliko ste novoga naučili na radionicama?" svi anketirani su odgovorili da su naučili puno ili jako puno.

Anketa

Većini su najzanimljivije teme bile programiranje i slaganje CircuitMess STEM kit-kompleta iz donacije DPD-a.

Većina je ocijenila da su teme bile lagane ili prihvatljivo teške za pratiti i praktično raditi.

Pitanje "Hoćete li se iduće godine ponovo prijaviti za ove radionice?" dobilo je ove odgovore:

Anketa

Na pitanje što bi najviše htjeli raditi iduće sezone, odgovorili su:

Anketa

Ukupna ocjena prošlogodišnjih radionica je 5,0:

Anketa

Zanimljivi su i zahvalni završni slobodni komentari na kraju ankete:

Anketa

Nova sezona

U novu sezonu STEM radionica u školskoj godini 2023./2024. krećemo sa sličnim konceptom i sadržajem kao protekle godine - jednom grupom od 16 odabranih polaznika, u terminu petkom od 19:00, u trajanju od 2 školska blok-sata do cca 20:30, s kratkom pauzom, a članarina za radionice bit će 25 € mjesečno, proporcionalno stvarnoj prisutnosti na radionicama.

Konstruktorska radionica

Dio aktivnosti na našim edukacijama i radionicama su praktičan projektni rad s elektroničkim sklopovima, izvorima napajanja, mjernim instrumentima, lemljenje i puštanje u rad sklopljenih uređaja. To sada radimo na uredskim stolovima u učionici Radiokluba na kojima su inače računala, što je neprimjereno i neadekvatno, jer tu opremu moramo stalno izmještati (micati računala sa stolova, stavljati drugu spomenutu opremu, i vraćati je natrag), čime gubimo vrijeme i riskiramo oštećenja opreme i stolova.

Pravo rješenje tog problema je konstruktorska učionica koju već godinama planiramo realizirati u susjednoj prostoriji Radiokluba, a koju je u tu svrhu potrebno urediti i opremiti, s fiksnim adekvatnim robusnim radnim površinama i stalnom tehničkom opremom na svakom radnom mjestu za praktičan tehnički rad polaznika, poput ovakvog radnog stola:

Workbench

Postojeća bi učionica ostala isključivo za svoju primarnu namjenu - predavanja i rad na računalima. Osim što bi dobili bolje tehničke uvjete, time bi ujedno i najmanje udvostručili kapacitet edukacija jer bi se istovremeno i paralelno mogle odvijati dvije radionice s dvije skupine od po 16 polaznika.

Na tome smo počeli aktivno radili tijekom 2023. godine. Uređuje se prostor i oprema nekoliko prvih radnih mjesta, ali preostaje još radova i nabave opreme, za što nam treba još vremena i financijskih sredstava.

Donacije

Često dobivamo upite i ponude raznih pojedinaca i tvrtki koji žele na neki altruistički način raznim donacijama pomoći ove naše aktivnosti, iako njihova djeca nisu nužno i polaznici ovih radionica. Nama je izuzetno drago čuti takve želje i namjere, jer to potvrđuje da dobro radimo društveno korisne aktivnosti za našu djecu i mladu.

Najčešće nam nude svoju stariju korištenu informatičku opremu. Međutim, u pravilu tu opremu ne primamo jer se obično radi o vrlo staroj i neadekvatnoj opremi za potrebe današnjih aplikacija, polaznika i tema koje radimo. Osim toga, s računalima smo relativno dobro opremljeni, većim dijelom nabavljenim upravo iz prvotnih donacija kada smo pokrenuli ove radionice.

Ako nam želite pomoći, predlažemo da to učinite na jedan od dva najpoželjnija načina:

 • izravnom uplatom donacije na račun naše udruge Radioklub Pazin, IBAN HR5624020061100131310, s naznakom "Donacija za STEM radionice", a mi ćemo na razne načine izraziti javnu zahvalnost svakom donatoru i transparentno objaviti što smo tom donacijom nabavili,
 • kupnjom i donacijom konkretne STEM opreme, kompleta, alata i potrošnog materijala koja nam je na listi potreba i želja za naše daljnje aktivnosti, pri čemu ćemo vam na vaš upit i naznačenu okvirnu vrijednost donacije, dostaviti popis opreme koju nam možete kupiti i donirati.

Unaprijed smo zahvalni na svakoj, pa i najmanjoj donaciji. Hvala svima koji nas prate i daju nam podršku!

Autor

Ivan Guštin, mentor STEM radionica u Radioklubu Pazin