Biografija

Za potrebe predizborne kampanje (ali ne samo zbog toga) za parlamentarne izbore 2020. na kojima sam kandidat na 2. mjestu liste koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus pod rednim brojem 5 u svojoj 8. izbornoj jedinici (Istra, Rijeka, Kvarner), kao nestranački kandidat stranke Pametno objavljujem svoju biografiju.

Osnovno

Rođen sam u Pazinu 1969. godine, gdje i danas radim i živim u naslijeđenoj obiteljskoj kući. Oženjen sam i imam dva sina, sada već punoljetna. Pohađao sam Osnovnu školu Vladimira Nazora u Pazinu, prva dva razreda srednje elektrotehničke škole u pulskoj Tehničkoj školi tijekom koje sam sudjelovao na brojnim natjecanjima i smotrama, a druga dva u tadašnjem matematičko-informatičkom smjeru Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu. Diplomirao sam 1993. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (tadašnji ETF), smjer Računarska tehnika.

Poslovno

Nakon završenog fakulteta zaposlio sam se u lokalno informatičkoj tvrtki ICE, a 1995. otvaram svoj obrt ELIN kojeg imam i danas. Primarno se bavim informatičkim uslugama i manjim dijelom veleprodajom informatičke opreme. Uz Linux i opensource koji su mi glavna niša i zajednički nazivnik većine usluga koje radim i po kojima sam najpoznatiji, bavim se sistem administracijom, računalnim mrežama, serverima, developmentom, edukacijama, konzaltingom, održavanjem, a zadnjih nekoliko godina i prodajom obnovljene računalne opreme, pridonoseći time uštedama u IT opremanju i ekologiji.

Profesionalno

Informatika i elektronika su mi i posao i hobi, poziv s kojim se bavim još od 5. razreda osnovne škole. Preko 20 godina sudjelujem na brojnim konferencijama, pretežno ali ne samo informatičkim, na kojima sam do sada održao stotinjak predavanja, seminara i radionica, a neke od njih poput DORS/CLUC dugo godina aktivno organiziram zajedno s kolegama.

Tijekom srednjoškolskog obrazovanja u Pazinu, a na poziv tadašnjih ljudi iz uprave Osnovne škole, sredinom '80-tih sam vodio informatičke slobodne aktivnosti za osnovnoškolce.

Krajem '90-tih sam nekoliko godina kao vanjski suradnik predavao informatiku u Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji i držao slobodne aktivnosti, pri čemu sam u potpunosti ignorirao već tada zastarjeli službeni program predmeta i radio one teme koje bile aktualne, potrebne i korisne djeci.

Povremeno pišem članke i kolumne za časopise poput Mreže, portale poput rep.hr, ICT Business, lokalni godišnjak Istarska Danica i neke druge. Posebno sam ponosan na svoj prvi članak kojeg sam napisao još kao srednjoškolac, a objavljen je 1988. godine u 3 nastavka u tada najpopularnijem IT časopisu Računari u vašoj kući, o programu kojeg sam razvio na računalu ZX Spectrum.

Aktivni sam korisnik, implementator i evangelist operacijskog sustava Linux i opensourcea općenito, među pionirima u Hrvatskoj. Među ozbiljnijim referencama spomenuo bih tvrtku Eurotrade gdje sam još prije 10 godina pripremio, vodio i uspješno realizirao migraciju gotovo cijelog IT sustava (uključujući i preko 100 desktopa) na Linux.

Osobno

Ovisnik sam o knjigama i čitanju, ne samo tehničke literature. Kindle mi je važniji od pametnog telefona, redovito slušam razne podcaste i audio knjige tijekom šetnje ili vožnje, a TED predavanja gutam. Koliko stignem, pohađam online edukacije poput Coursere. Često podržavam razne crowdfunding kampanje i humanitarne akcije. Poznanici me znaju kao ljubitelja kave i Nutelle. :) Ne pratim sport niti sam sportski aktivan, osim rekreacijski. Sebe vidim kao pozitivnu, optimističnu osobu, uvijek dobre volje. Osim za poneki sitni prometni prekršaj, nikad nisam kažnjavan po nikakvoj osnovi.

Aktivnosti u javnoj i lokalnoj upravi

Od 2012. do 2014. godine sam bio član Radne skupina za primjenu otvorenog koda i otvorenih normi u okviru tadašnjeg Ureda za e-Hrvatsku pri Ministarstvu uprave. Sadržaj tog projekta dobrim je dijelom na tragu projekta Digitalna transformacija kojeg je Marko Rakar napisao za stranku SDP za predstojeće izbore, u čemu sam manjim dijelom sudjelovao, uz druge kolege iz struke.

Trenutno sam član Odbora za gospodarstvo, financije i razvoj pri Gradskom vijeću Grada Pazina u mandatu 2017. - 2021.

Aktivnosti u zajednici

Dugogodišnji sam član Hrvatske udruge Linux korisnika čiji sam bio predsjednik i dopredsjednik u nekoliko mandata. Sudjelovao sam u prevođenju nekih aplikacija, Linux distribucija i uputa.

Član sam lokalne udruge tehničke kulture Radioklub Pazin još od osnovne škole, a u kojoj zadnjih nekoliko godina vodim i održavam STEM radionice za djecu i mlade i održavam i organiziram IT predavanja i radionice za odrasle.

Tijekom 2011. godine, u jeku tadašnje predizborne kampanje, zajedno s dr. Ivorom Kovićem organizirao sam peticiju i višetjednu agresivnu medijsku kampanju za uvođenje stalnog 2. tima hitne medicinske pomoći u Pazin, sukladno napravljenoj stručnoj analizi, a od čega se odustalo iz nikad objašnjenih razloga.

Zajedno s dr. Ivorom Kovićem organizirao sam edukaciju i radionicu za reanimaciju AED-om u Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji.

Tijekom pandemije koronavirusa u Hrvatskoj zajedno s dr. Ivorom Kovićem i drugim kolegama pokrenuli smo portal Pandemija.info, u okviru čega smo osmislili, napravili, i donacijama podijelili preko 1300 zaštitnih maski CroResp za medicinske djelatnike.

Aktivan sam na društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera, LinkedIna i drugih, na kojima aktivnom sudjelujem uglavnom u tehničkim grupama i diskusijama, ali i aktualnim društveno-političkim zbivanjima.

Dobrovoljni sam davatelj krvi, s 25 davanja krvi do sada.

Politika

Nikad nisam bio član niti jedne političke stranke niti politički aktivan. Dugogodišnji sam simpatizer stranke Pametno s čijim se stavovima i programom mogu poistovjetiti.

Izbori 2020 su mi prvi aktivni osobni politički angažman. Područja koja me primarno zanimaju i kojima želim dati svoj doprinos su promjene u obrazovanju i znanosti, gospodarstvu i razvoju, smanjenje državnog aparata, otvorenost javnih financija i informacija, informatizaija/digitalizacija, eliminiranje korupcije, stvari za koje se zalažu Udruga Glas poduzetnika i udruga Lipa, koje smatram najvažnijima za sadašnjost i budućnost Hrvatske, dok ideološko-svjetonazorsko-povijesne ratove ne želim voditi, jer te stvari u 2020. godini smatram nedvosmislemo jasnima i riješenima ili osobnima.