Refurbished IT oprema

Članak je izvorno objavljen kao tema broja časopisa Mreža u studenom 2019. godine, a ovdje je prenesen dozvolom urednika.

Jeftino, a dobro

"Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino" uobičajena je fraza koja u ovoj priči potpuno gubi smisao

Refurbished Lenovo ThinkPad X1 Carbon 3. generacije, cijenjeni i traženi prijenosnik iz 2015. godine, tipičan primjerak rabljenog računala visoke kategorije očuvanosti Refurbished Lenovo ThinkPad X1 Carbon 3. generacije, cijenjeni i traženi prijenosnik iz 2015. godine, tipičan primjerak rabljenog računala visoke kategorije očuvanosti

Hrvatska, po običaju, na začelju

Odmah na početku ograda: autor ovog članka u svom profesionalnom radu, između ostalog, preko 20 godina preprodaje i koristi, uz ostalo, i refurbished opremu.

Rabljena se oprema u Hrvatskoj može nabaviti već preko 20 godina, ali je tek posljednjih nekoliko godina to postalo raširenije. Svakako je tome pridonio ulazak Hrvatske u Europsku uniju čime se značajno olakšala nabava opreme iz drugih zemalja, kao i širenje europskih tvrtki s tom djelatnošću na naše tržište. Naravno, ovdje se ne misli na ponudu i potražnju pojedinačnih korištenih privatnih računala i druge opreme preko općih oglasnika tipa Njuškalo i sličnih, već primarno na službenu veleprodaju i maloprodaju takve opreme u većim količinama preko raznih tvrtki.

Dok je ponovno korištenje već korištene opreme u zemljama EU i svijetu uobičajena dugogodišnja praksa, kod nas još uvijek vladaju poprilične predrasude i skepse koje su u pravilu rezultat neinformiranosti ljudi. Ne samo privatnih, već i poslovnih korisnika, a o potpunoj odsutnosti i posvemašnjoj odbojnosti državnih institucija, a poglavito onih obrazovnih, mučno je i pričati. Dok je u zemljama EU sasvim normalno, pa čak i preporučljivo i pohvalno, opremati škole rabljenom opremom i time štediti novac poreznih obveznika, u Hrvatskoj je tako nešto najčešće poistovjećeno sa zabrinjavanjem prestare neupotrebljive opreme školama i udrugama koje nemaju baš nikakvu opremu, uz obaveznu popratnu populističku medijsku pozornost kao da se radi o nečem vrijednom i korisnom. Dapače, često se na takvu kupnju gleda kao sramotu, nešto na što su prisiljene osobe ili tvrtke lošeg ekonomskog stanja, a ne kao racionalnu, štedljivu i ekološku odluku. Istovremeno se na prečestu kupnju nove precijenjene predizmenzinirane opreme gleda sa strahopoštovanjem, gotovo kao statusni simbol u poslovnim i privatnim krugovima. Ali, to je već više pitanje mentaliteta i problematika nekih drugih ne-tehničkih struka.

Kao i u mnogočemu drugome, zaostajemo i u tome, pa neka ovaj članak pridonese informiranosti i promjeni takvog stanja.

Terminologija

Prije svega, potrebno je razjasniti terminologiju, jer je to osnova svih krivih shvaćanja i interpretacija informacija, oglasa i ponude, pa i pogrešnih kupnji i razočarenja. Na žalost, u Hrvatskoj još uvijek nisu dovoljno rašireni i prihvaćeni najbolji prijevodi, pa se posljedično koriste i krivi koji dovode do nesporazuma.

Termin rabljena oprema je uobičajeni opći širi zajednički naziv za svu takvu opremu. Međutim, u užem smislu to nije tako i postoje velike razlike. Postoje tri vrste takve opreme. Ni u kojem slučaju ne radi se o primarno neispravnoj opremi koja se popravlja i onda dalje prodaje, zbog čega je pogrešno takvu opremu nazivati repariranom. Postoje tvrtke koje otkupljuju upravo neispravnu i poluispravnu opremu, popravljaju je i onda dalje preprodaju, ali to nije tema ovog članka koji se bavi isključivo ispravnom rabljenom opremom.

Rabljena oprema (en. used equipment) u užem smislu te riječi je korištena oprema, i doslovno samo to. Oprema koju je tijekom dužeg razdoblja koristio najčešće jedan i to prvi korisnik, koja se obično nakon isteka trogodišnjeg tvorničkog jamstva, najma ili leasinga, vraća tvrtki koja ju je isporučila ili se prodaje na tržištu rabljene opreme. Ta oprema je najčešće samo s osnovnim specifikacijama, neočišćena, neprovjerena, pakirana "na veliko" (tipično na paletama), prodaje se as-is, takva kakva je, po principu "sve ili ništa", po relativno niskoj cijeni. Dio preprodavača nabavlja takvu opremu, djelomično je i minimalno sređuje i prodaje s minimalnim specifikacijama, s kratkim jamstvom (tipično 1-6 mjeseci) i po relativno niskoj cijeni.

Obnovljena oprema (en. refurbished equipment) je sasvim druga priča. To je oprema koja je kupljena kao prethodno opisana sirova "rabljena oprema", ali koja onda prolazi kroz detaljan profesionalni refurbishing proces - čišćenje, testiranje, eventualno servisiranje, kategoriziranje, lokalizaciju, ambalažiranje i na kraju ide u prodaju. Taj posao rade tvrtke koje se time bave profesionalno, opremljene tehnologijom, opremom i znanjem.

Savršeno čista unutrašnjost profesionalno obnovljenog desktop računala Savršeno čista unutrašnjost profesionalno obnovljenog desktop računala

To je puno više od pukog ispuhivanja prašine kompresorom i brisanja vlažnom krpom što dosta tvrtki radi amaterski i onda to oglašavaju kao "refurbished", iako se nakon toga vide tragovi prašine i drugih prljavština. Profesionalci koriste razne specijalne kemikalije i postupke nakon čega ta oprema izgleda kao nova, kao da nikad nije ni bila u pogonu, bez trunka prašine i drugih prljavština, kao što se vidi na slikama.

Nakon detaljnog čišćenja, oprema se isto tako detaljno testira raznim stress testovima, odnosno pod opterećenjem. Dijelovi se mijenjaju po potrebi, što je relativno rijetko, a ako bude onda se obično radi o potrošnim dijelovima poput ventilatora koji bruje i baterija s premalim kapacitetom, ili mehaničkim poput optičkih CD/DVD uređaja, pretjerano pohabanim tipkovnicama ili touchpadima i sličnim, a u rjeđim slučajevima radi se i zamjena ekrana koji je ili izgreban ili ima previše mrtvih piksela. Neispravne opreme praktično i nema, ili je ima marginalno malo, i u tom se postupku ili popravlja i detaljnije testira ili koristi za dijelove ili zbrinjava kao elektronički otpad. Uglavnom, oprema nakon te faze ide dalje 100% provjerena i ispravna.

Tako sređena i testirana oprema se zatim kategorizira po očuvanosti, odnosno po vizualnom dojmu vanjštine. Najčešće se to označava s "Grade A", "Grade A-", "Grade B+" i slično (detaljniji popis i opis s oglednim slikama nalazi se u zasebnom okviru). Ta kategorizacija je i najnezahvalnija stavka u prodaji ove opreme jer je ocjena dosta subjektivna od strane onoga tko pregledava i ocjenjuje opremu, a s druge se strane s njom dosta i manipulira i kreativno postavlja vlastite kriterije u tome.

Najčešći (i često jedini) tragovi korištenja računala kategorije Najčešći (i često jedini) tragovi korištenja računala kategorije "Grade A-" su na rubovima

Ozbiljna refurbishing tvrtka nakon toga izvadi i objavljuje sve detaljne specifikacije opreme. Naime, nije dovoljno napisati da ponudi ima računalo "Lenovo ThinkPad T540p" jer to računalo može imati 4 - 16 GB RAM-a, klasični ili SSD disk različitog kapaciteta, grafiku različite razlučivosti, integriranu ili diskretnu grafičku karticu i slično. Ozbiljnije tvrtke idu i korak dalje, pa unaprijed daju i više informacija od drugih, poput približnog ili točnog stanja baterije, modela i stanja diska, serijskog broja računala, stvarne slike računala i slično.

Takva oprema, logično, ima i nešto veću cijenu od obične rabljene, non-refurbished opreme, tipićčno 20-50%, ali korisnik unaprijed dobija potpunu informaciju, te bolju i pouzdaniju opremu. Zato takve tvrtke na takvu opremu bez problema daju i veće jamstvo, tipično 1-2 godine, a nerijetko uz doplatu i više, čak i do 5 godina.

Stolna računala su uglavnom u jako dobrom stanju jer se manje oštećuju tijekom korištenja i lakše se obnavljaju (npr. ogrebane površine prekriju se specijalnim folijama koje izgledaju kao originalna površina), dok najviše posla ima oko prijenosnih računala koja u konačnici dolaze u različitim kategorijama očuvanosti (vidi poseban okvir).

Remarketed ili renew oprema je treća vrsta opreme koja se nudi ovim i sličnim kanalima, a radi se o sasvim nečem drugom. Ta oprema u osnovi nije korištena od strane uobičajenog tipičnog korisnika, već je služila kao izložbeni primjerak (pandan "salonskom vozilu" u automobilskoj branši), ili kao demo primjerak, ili je davana novinarima i portalima na kratki uvid za potrebe pisanja prikaza proizvoda, ili je bila kod velikih kupaca na kratkom probnom korištenju, ili je ostala kao skladišni višak prilikom promjene modela-nasljednika, ili joj se oštetila ambalaža tijekom transporta i slično. Za razliku od rabljene opreme koja je obično stara 2-5 godina i ima dosta radnih sati, ova oprema je relativno nova, stara tek do oko 12 mjeseci i vrlo je malo uopće bila u pogonu.

S tom se opremom postupa potpuno drugačije. Tu opremu s tržišta povlači sam proizvođač, detaljno je provjerava i prepakira u novu drugačiju ambalažu, s jasnim rebrandingom (npr. Lenovo takvu opremu označava kao "ReThink" brand), daje na nju novo vlastito tvorničko jamstvo i pušta u kanale prodaje koji u pravilu nisu oni isti službeni za standarnu brand opremu. Takva oprema nije toliko jeftinija kao rabljena ili obnovljena, ali im je cijena svejedno manja 20-40% od redovne, često istovjetnih modela u istovremeno redovnoj prodaji.

Iako je ta oprema u osnovi nekorištena i najčešće u savršenom stanju, i za nju se obično označava stupanj očuvanosti, koji se donekle razlikuje od kategorizacije refurbished opreme. Zašto očuvanost nekorištene opreme? Zato jer i ta oprema zna doći i neoriginalnoj ambalaži ili imati manje tragove korištenja nastale prilikom manipulacije i pokazivanja kupcima, ili nakon korištenja od strane novinara.

Bitno je znati da jedino ova, zadnje opisana oprema, smije biti istinski oglašena kao "izložbeni primjerak", dok takvo označavanje svake druge rabljene opreme predstavlja zavaravanje kupaca i lažno oglašavanje, jer ona nije nigdje bila izložena već intenzivno korištena nekoliko godina.

Primjerak remarketed računala - nekorištenog izložbenog primjerka HP Spectre x360 Primjerak remarketed računala - nekorištenog izložbenog primjerka HP Spectre x360

Preko oglasnika ili od tvrtke?

Sad kad smo razjasnili što znači profesionalni refurbishing, onda je i očita razlika između kupovanja takve opreme od takve tvrtke i kupovanja privatne opreme preko oglasnika. Oprema koja se prodaje preko oglasnika gotovo sigurno nije prošla kvalitetan postupak obnove i testiranja, porijeklo je upitno, vlasnik najčešće ne zna sve specifikacije, a što se tiče jamstva u najboljem slučaju vam može reći reći nešto tipa "evo, mjesec dana usmenog jamstva, ako se bilo što desi - vratit ću vam novce". Naravno, računa nema, pa poslovnim korisnicima to uopće ne dolazi u obzir.

To ne znači da privatnu rabljenu opremu s oglasnika treba u svakom slučaju izbjegavati i da se uvijek radi o namjernoj i svjesnoj prijevari, ali takvu će opremu dobro pregledati i procijeniti samo informatički profesionalci, pa ukoliko ste laik konzultirajte se sa stručnom osobom prije konačne kupnje.

Porijeklo, vrsta i stanje opreme

Korisnici se često pitaju odakle dolazi takva rabljena oprema, pogotovo takve relativno velike količine istovjetnih modela, redovito i s uzastopnim serijskim brojevima. To ni u kom slučaju nije odbačena oprema s elektroničkih otpada ili otkupljivana privatna oprema s oglasnika. Dapače, tvrtke koje se time bave uopće ne žele otkupljivati takvu opremu niti uzimati "pod račun", kao "staro za novo".

Stvar je u biti vrlo jednostavna - to je oprema velikih poslovnih, državnih, sveučilišnih i sličnih korisnika. Oni ili periodički kupuju veće količine računala ili ih (sve češće) uzimaju u najam ili na leasing. Po isteku tvorničkog jamstva ili najma ili leasinga, što je u praksi tipično 2-4 godine, sva se ta oprema mijenja za novu generaciju, a dotadašnja ide u refurbishing kanale. Zato odjednom dolazi više desetaka, stotina, pa i tisuća istih ili vrlo sličnih modela računala i druge opreme za koju onda trebaju tjedni i mjeseci za kvalitetan refurbishing.

Takvi korisnici redovito uzimaju profesionalnu opremu visoke poslovne klase najpoznatijih svjetskih tvtki poput Lenova, HP-a, Della i sličnih, koja je kvalitetna, pouzdana, robusna, dugotrajna i iznimno dobrih performansi u trenutku kupnje. Koriste je ozbiljni uredski korisnici, pa je zato i vrlo dobro očuvana. Čak i prijenosna računala često znaju biti gotovo netaknuta jer su pretežno bila u uredu na stolu, tipično u svojim ležištima (en. docking station). Neki od tih korisnika su često i izvan ureda, pa se njihova uredska računala i vrlo malo koriste. Eventualna oštećenja se čak znaju desiti nepažljivim rukovanjem kod preuzimanja i transporta, a ne prije tijekom redovne uporabe.

Računala koja dolaze iz takvih poslovnih okruženja imaju i odgovarajuće specifikacije karakteristične za tu primjenu. Tu nema gejmerskih konfiguracija kakve često kupci traže (takvih ima jedino kao remarketed oprema), već su to primarno uredska računala, prijenosne i stolne radne stanice za CAD i sličnu grafičku primjenu, serveri, All-In-One računala, uredski pisači, profesionalni monitori i slično.

Obnovljena radna stanica HP Z440, Grade A Obnovljena radna stanica HP Z440, Grade A

Ti korisnici obično nabavljaju veće količine identičnih računala, što u konačnici znači da u ponudi refurbished računala nema baš svake konfiguracije ili opcije tog modela koje su bile dostupne u trenutku kad je taj model došao na tržište i kupljen od strane prvog vlasnika. Često kupci znaju tražiti konfiguracije s vrlo detaljnim specifikacijama (CPU, grafička, rezolucija i ostalo), ali na raspolaganju nisu sve opcije, odnosno svi modeli. Obično bude par tipičnih konfiguracija određenog modela (određeni top-seller modeli) i kupci refurbished opreme mogu odabrati samo nešto od ponuđenog. Naravno, RAM i disk se relativno lako nadograde ili mijenjaju, ali problem znaju biti ostale stvari na računalu koje se teško ili nikako ne mogu mijenjati.

Budući da se radi o vrlo kvalitetnoj opremi, koja je u pravilu dosta pažljivo korištena, koja je u trenutku kupnja imala najbolje specifikacije, koja je u trenutku početka korištenja imala veliku tržišnu vrijednost (npr. stolna računala 7-10 tisuća kn, prijenosna računala 10-15, pa i više tisuća kn), sasvim je jasno da će takvo računalo i nakon par godina, kao refurbished računalo, biti i dalje u dobrom stanju, pouzdano i dobrih performansi.

I ne samo to, praksa pokazuje da računalo koje ne pokaže probleme u prvim tjednima korištenja, u pravilu radi pouzdano jako dugo. Toliko dugo da ćete ga, ako ne računamo zamjene potrošnih stvari tipa ventilator ili bateriju, prije umiroviti zbog nedovoljnih performansi jednog dana nego što ćete ga otpisati i ekološki zbrinuti kao neispravno računalo čiji servis nije isplativ. Stoviše, statistke tvrtki koje na veliko rade s opremom pokazuju da je daleko manje reklamacija na refurbished opremu nego na novu, upravo zbog toga što se eventualne "dječje bolesti" riješe tijekom početnog korištenja prvog korisnika.

Lokalizacija tipkovnica

Kupci često uopće ne razmišljaju o tome hoće li tipkovnica prijenosnog računala imati hrvatska slova i raspored. Nekako podrazumijevaju da hoće, ali to nije uvijek slučaj.

Refurbished oprema izvorno je porijeklom iz raznih zemalja EU, pa i svijeta. Zato u prvom koraku, prilikom nabave od strane profesionalnih refurbishing tvrtki, računal dolaze s originalnim nacionalnim rasporedom tipki (njemački, talijanski, danski, francuski...). Dio tvrtki koje ne rade refurbishing ili ga rade samo djelomično to ostavlja tako ili u najboljem slučaju daju naljepnice za tipke s rasporedom kakav se koristi u zemlji odakle je kupac.

Profesionalne refurbishing tvrtke rade kvalitetan i dugotrajan pretisak/dotisak tipkovnica (npr. zacrnjuje se originalni znak i dotiskuje drugi u bijeloj boji) ili, još bolje, lasersku gravuru. Neki to rade uz doplatu, neki u okviru već istaknute cijene, pa kupci dobijaju računala sa svojim rasporedom, npr. hrvatskim.

Pri tome su i neizbježni određeni kompromisi jer različiti rasporedi ponekad imaju i različiti broj tipki, pa nije uvijek moguće u potpunosti imati onakvu tipkovnicu kakvu sam proizvođač računala radi za određenu zemlju ili regiju. Osim toga, neka prijenosna računala imaju backlit, odnosno pozadinsko osvjeljenje, pri čemu svjetlo može prolaziti i kroz prozirno slovo i druge znakove na tipkovnici, pa to nije moguće u potpunosti nadomjestiti.

Međutim, većina tih prepravki izgleda jako dobro i vrlo slično originalnom tvorničkom, puno su trajniji od bilo kakvih naljepnica koje daju i drugačiji osjećaj pri tipkanju.

Dotisak i pretisak hrvatskog layouta na tipkovnicama sa i bez backlita kroz tipke Dotisak i pretisak hrvatskog layouta na tipkovnicama sa i bez backlita kroz tipke

Operacijski sustav

Kako su sva ta računala najvećim dijelom poslovni modeli iz poslovnog okruženja, sva su tvornički došla s predinstaliranim legalnim licenciranim operacijskim sustavom Windows. Naravno, sadržaj diskova je po napuštanju prvotnog korisnika temeljito obrisan, uključujući i operacijski sustav, ali licenca ostaje i putuje s računalom kao bundle.

Hoćete li kao kupac dobiti instalirani operacijski sustav i koji, ovisi o tvrtki koja radi refurbishing i/ili prodaje tu opremu. Neki prodaju s praznim diskovima, a neki se potrude pa instaliraju važeću inačicu operacijskog sustava, a neke čak i ažuriraju operacijski sustav i instaliraju sve potrebne drivere, ili instaliraju sustav po želji - određenu verziju Windowsa ili čak Linuxa. Svaka ta sitnica čini dio ukupne cijene koju ta oprema u konačnici ima i čini razliku među isporučiteljima te opreme.

Većina opreme koja se sada prodaje je tvornički došla s Windows 7 ili 8, ali su u međuvremenu nadograđena na Windows 10 (ili tijekom besplatnog razdoblja ili drugim ugovorima s Microsoftom), pa najčešće računala dolaze s aktualnom verzijom.

Korisnici često pitaju za licencu operacijskog sustava. Do zaključno Windows 7 ona je dolazila kao naljepnica s Product Keyem s donje strane računala ili ispod baterije, dok Windows 8 i novija računala licenčni ključ drže upisan u BIOS-u računala i automatski se aktiviraju po instalaciji i spajanju na internet.

U svakom slučaju, prema sadašnjoj praksi i poznatim propisima i licenčnim uvjetima, za ta računala nije potrebno dodatno i ponovo kupovati licencu operacijskog sustava Microsotf Windows.

Apple oprema

Zanimljivo je da u ponudi refurbishing računala ima raznih poznatih najvećih svjetskih tvrtki, ali ima vrlo malo Appleove opreme. Nisu poznati svi i pravi razlozi za to. Poznato je da je ponuda takve rabljene opreme od strane originalnih vlasnika vrlo mala, da je refurbishing puno skuplji zbog teško dobavljih i skupih dijelova, i da se ta oprema zbog znatno veće cijene puno manje traži i prodaje. Kruži i neslužbena informacija da takvu opremu uglavnom s tržišta odmah povlači, obnavlja i prodaje samo nekoliko svjetskih tvrtki koje su ovlašteni refurbishing partneri Applea.

Obnovljeni Apple MacBookPro, Grade B+ Obnovljeni Apple MacBookPro, Grade B+

Jamstvo, kvarovi i reklamacije

Većini te refurbishing opreme je isteklo tvorničko jamstvo, obično trogodišnje. Zna se pojaviti i mlađa oprema kojoj tvorničko jamstvo nije isteklo, a to se može provjeriti preko serijskog broja računala na web stranici proizvođača.

Važnije od toga je jamstvo koje vam daje sama tvrtka koja radi refurbishing i/ili prodaje takvu opremu. Tu postoje ogromne razlike koje utječu i na cijenu. Jamstvo može biti i samo mjesec dana, 3 mjeseca, 6 mjeseci, ali i godinu dana, dvije godine, a uz doplate može ići čak i do 5 godina. Da, neke tvrtke stvarno na refurbishing opremu nude relativno veliko jamstvo, pa čak i veće od originalnog, i to nakon što je tvorničko jamstvo već isteklo. Toliko je ta oprema pouzdana, toliko su je dobro testirali, toliko ima malo problema s njom, da se usude dati i veće jamstvo, ili si dodatno jamstvo odnosno rizik kvara pokriju doplatom.

Kratko jamstvo ne mora nužno značiti loše ili nepouzdano računalo. U praksi to obično znači da tvrtka koja to prodaje ili nije opremu dovoljno testirala da može sa sigurnošću dati jamstvo ili se jednostavno ne žele ili ne mogu baviti servisiranjem tijekom dužeg razdoblja. Mjesec dana jamstva je više jamstvo tipa "ako se ne pokvari u kratkom roku, ne uzimamo ga više natrag i ne servisiramo". Korisnici koji jako vjeruju u kvalitetu i pouzdanost određenih računala, kao npr. u Lenovo ThinkPade, znaju reći "to je ThinkPad, za njega mi i ne treba jamstvo".

Bez obzira na sve to, uvijek je dobro imati što duže ili barem razumno dugo jamstvo koje, osim mirnijeg sna, pokazuje i koliko je refurbishing tvrtka dobro obnovila i testirala tu opremu prije preprodaje, koliko ozbiljno stoji iza te prodane opreme, odnosno koliko joj je stalo do dugotrajne brige za novog krajnjeg kupca/korisnika, a ne samo da jednokratno proda nešto i zaradi.

Iskustvo tvrtki koje se time bave dugi niz godina pokazuje da kvarova i reklamacija na refurbishing opremu ima iznimno malo. Ne samo da je malo, nego je čak i puno manje nego na novu opremu. Ono što se i pojavi najčešće i nije nešto ozbiljno, već više potrošno ili mehaničko - ventilator, CD/DVD uređaj, eventualno mrtvi pikseli na ekranu i slično, što će svaki ozbiljni dobavljač riješiti brzo i rutinski.

Cijena refurbished opreme

Cijena ove opreme je posebno zanimljiva. Osim što su cijene te opreme relativno niske, one na prvu za laika djeluju dosta nelogično. Npr. modeli računala koji su različitih serija i koja su kao nova imala veliku razliku u cijeni (čak i 1:2), kao refrubished koštaju gotovo isto. Zatim, može se desiti i da isti model računala identičnih specifikacija i očuvanosti imaju različitu cijenu.

U osnovi je veza cijene refurbished računala s njegovom početnom cijenom najmanje bitna u cijeloj formuli. Cijena se formira s obzirom na ulaznu cijenu kupljenog "sirovog" rabljenog računala, trošak refurbishinga, a najviše prema tome koja je aktualna tržišna cijena takvog računala na nekom području, npr. u EU, s obzirom na ponudu i potražnju.

Ulazna cijena varira s obzirom na to koliko je oprema stara, te da li je ta oprema u cijelosti već isplaćena kroz najam ili leasing ili ima samo umanjenu vrijednost. Druga bitna stvar je količina kupljene opreme - na veće se količine, logično, dobijaju manje jedinične cijene. Stanje te opreme je ključna stvar - kupnja na neviđeno je jeftinija, ali i jako rizična jer potencijalno može biti puno opreme u lošem stanju i slabih performansi, pa i neispravne, što se ustanovi tek tijekom pregleda i refurbishinga. Zato ozbiljne tvrtke radije uzimaju od provjerenih dobavljača, naprave grubi uvid u opremu, što povećava cijenu ali i daje veću kvalitetu i više kvalitetne opreme.

Tijekom refurbishinga se pokaže koliko je trebalo utrošiti resursa za čišćenje, a pogotovo za zamjenu pojedinih komponenti. Profesionalci tijekom tog postupka mogu zamijeniti ventilator koji bruji, lošu bateriju, hard disk s bad sektorima, ekran s bad pixelima ili polomljenu i izgrebanu tipkovnicu što podiže konačnu cijenu tog računala, ali novi kupac u tom slučaju dobija stvarno obnovljeno računalo. Taj dio i najviše čini razliku između rabljene opreme s minimalnom obnovom i refurbished opreme koja je prošla kompletnu i detaljnu obnovu - čim je isto računalo osjetno jeftinije kod jednog prodavača u odnosu kod drugog, najvjerojatnije nije odrađen dobar refurbishing. To ne znači nužno da će to računalo biti loše, ali rizik je puno veći i obično takvi daju manje specifikacija i manje jamstvo jer računalo uopće ne pregledavaju detaljno.

I treći, konačni, čimbenik je tržišna cijena na nekom području koja se može postići za određena računala istovjetnih značajki. Zna se desiti da određeni prodavači neko vrijeme uopće nemaju nekih modela jer su im ili nepovoljne ulazne cijene i količine, ili je ponuđena oprema općenito u takvom stanju da s refurbishingom ne mogu konkurirati niskoj tržišnoj cijeni. Zato se i desi da npr. neki stariji i slabiji model košta više nego jači i noviji, zbog zahtjevnijeg refurbishinga ili čestog tvorničkog problema s nekom serijom.

Općenito, može se reći da je cijena refurbished opreme u prosjeku čak 3-5 puta niža od cijene koju je ta oprema imala kad je kupljena nova, odnosno od aktualne cijene koju imaju trenutačni modeli tih serija računala. Npr. računala koja su koštala 10-15 tisuća kuna, kao očuvana i kvalitetno obnovljena, provjerena i s jamstvom koštaju u prosjeku 3-4 tisuće kuna.

Zbog svega opisanog, izražavanje cijene kao popust od npr. 70% je prije svega krivo jer se uopće ne radi o popustu, a s druge strane je jako neprecizno i varljivo, i više služi kao marketinško privlačene kupaca-laika.

Usporedba s novim računalima

Kad se spomenu ove cijene, logični i česti protuargument je "zašto da kupujem rabljeno, kad za te novce mogu kupiti novo računalo". Na to će svaki iskusni korisnik, a pogotovo profesionalni IT-jevac zakolutati očima i dobiti omanji slom živaca.

Iako u istom cjenovnom rangu, pa možda čak i s djelomično sličnim specifikacijama, te dvije kategorije su neusporedive. Nova računala u tom rangu cijena su najčešće vrlo skromnih performansi (slab CPU, malo RAM-a, najčešće klasični mehanički disk sa samo 5400 rpm), ali i vrlo slabašne fizičke, mehaničke izvedbe jer su redovito u cijelosti od plastike, kratkim jamstvom i zbog svega toga općenito kraćim rokom trajanja. U tom smislu vrijedi potpuno ista analogija s automobilima - kupiti za sličan iznos malo rabljeni kvalitetan automobil visoke klase ili novi skromnije izvedbe i niže klase.

Bez obzira što su refurbished računala rabljena i stara par godina, po performansama redovito debelo nadmašuju nova računala iste cjenovne kategorije, a razlika u fizičkoj izvedbi, izdržljivosti i trajnosti je neusporediva - u korist refurbished - jer su redovito izrađena od izdržljivijih materijala poput aluminija ili karbonskih vlakana, sa željeznim šarkama za ekran (dapače, većina udovoljava vojnim specifikacijama izdržljivosti). U tom smislu apsolutne preporuke da se refurbished opcija barem uzme u obzir prilikom nabave računala.

Ekološka strana priče

Ne manje bitna, ali često marginalizirana strana ove priče koju mnogi ignoriraju je ekologija. Zbog velikog broja novih raznih elektroničkih uređaja, sve kraćim rokom njihova trajanja, i prečestim zamjenama novim modelima, količina elektroničkog otpada u velikom je porastu. Kad ne bi bilo refurbishinga i ponovnog korištenja još uvijek funkcionalne i upotrebljive opreme, u elektroničkom bi otpadu završavalo puno više računala i druge opreme. Ovime se se životni vijek korištenja produljuje za tipično još 3-5 godina, odnosno udvostručuje se ili čak utrostučuje životni vijek, i za toliko smanjuje količina elektroničkog otpada.

Dijelu izrazito ekološki svjesnih korisnika je upravo to i važniji razlog kupovanja i korištenja takve opreme, dok im je ekonomski sporedan. U svakom slučaju, bio ekološki motiv primarni ili sporedni, svakako je bitan i neizbježan čimbenik u ponovnom korištenju obnovljenih računala.

Financijska strana

Budimo realni, većini kupaca je prvi i osnovni motiv za kupnju refurbished računala u stvari kupnja jeftinog računala, točnije - računala koji ima što bolji omjer značajki i cijene. To je razumljivo i ispravno. Kako za privatne, tako i za poslovne osobe.

Ono što je zanimljivije na tu temu je stav i praksa dobrostojećih kupaca, odnosno onih kojima uopće nije problem kupiti i takvo novo računalo po punoj cijeni, koje košta višestruko više. Dio njih se i dalje drži mantre iz naslova članka ili one slične "samo najskuplje je dovoljno dobro" i ne želi ni čuti za rabljenu opremu. To što je ta oprema za većinu tipičnih primjena tek nešto brža od refurbished opreme o kojoj pričamo, što se kvari više nego refurbished i što će to vrijednost tog novog računala u samo par godina pasta na otprilike četvrtinu svoje vrijednosti, njih u pravilu ne zanima.

Srećom, sve je više i dobrostojećih tvrtki koje postupaju racionalno, koje uviđaju da nabavka kvalitetne refurbished opreme ne predstavlja ništa veći rizik, da se ne dobijaju lošija niti bitno slabija računala, a da su uštede značajne. Realno, po računalu se može uštedjeti 5-10 tisuća kuna. Koliko god pojedinac ili tvrtka bogata bila, to je značajna razlika koja ostaje, koja se može usmjeriti u druge stvari (drugu opremu, obrtni kapital, povećanje plaća, štednju i slično).

Dio djelatnika pojedinih tvrtki, pogotovo novi i mladi, znaju biti i neugodno iznenađeni ili čak uvrijeđeni kad im se ponudi ili nabavi refurbished računalo jer redovito očekuju nova i skupa računala. Kad im se ponudi protuargument tipa "bi li takvo računalo kupio za sebe doma" ili "hoćeš li da razliku do novog prebacimo u tvoju plaću" ili "hoćeš li da razliku do novog odbijamo od tvoje plaće", odjednom tom računalu ipak daju šansu, a korištenje ubrzo potvrdi ispravnost takve odluke.

Na žalost, boljka naslijeđenog mentaliteta (ili odgoja?) je u našem društvu još uvijek takva da takav pristup češće izaziva sramotu i sažaljenje, nego što dobija pohvale. Proći će još vremena da se mentalitet racionalnog trošenja na opremu cijeni i ističe kao pozitivan primjer odgovornog i savjesnog poduzetništva, umjesto da se komentira frazama "sirotinjo, i Bogu si teška" i sličnima. Na kraju krajeva, mnogi poduzetnici su opstali ili se obogatili, između ostalog, i zbog racionalnog trošenja. Tipičan primjer je Google koji je svoj sustav gradio na velikoj količini jeftine rabljene opreme.

Posebno je velika šteta što državne i javne ustanove koje opremu nabavljaju sredstvima iz budžeta (dakle - našim novcima) još uvijek nemaju sluha za refurbished opremu i uštede koje bi se na tome postigle. Rijetki su pozitivni primjeri obrazovnih institucija koje su cijele informatičke učionice opremile takvom opremom za višestruko manji iznos od kupnje nove, odnosno koje su za isti dobiveni budžet opremili puno više radnih mjesta. Neki natječaji ili upute takvim institucijama izrijekom navode da se nabavlja isključivo nova oprema, jer valjda sve što nije novo automatski znači da je prastaro i loše. I onda kupe novu, prije spomenutu, opremu u sličnom cjenovnom rangu. I ubrzo požale.

Iskustva u EU

Zemlje EU su, kao u i većini drugih stvari, daleko ispred u količini i širini primjene refurbished opreme. Pričamo o zemljama koje su boljestojeće od Hrvatske, a takve su skoro sve druge članice jer smo mi po većini ekonomskih kriterija na začelju. Osim što daleko više pojedinaca i tvrtki pod normalno nabavlja takvu opremu, brojne obrazovne ustanove diljem Slovačke, Češke, Mađarske, Njemačke i drugih zemalja daju prednost upravoj takvoj opremi.

Kada i zašto ne kupovati takvu opremu?

Ima situacija i potreba kada refurbishing oprema jednostavno nije najbolja opcija kod nabave. To su najčešće dvije situacije - kada korisnik iz tehničkih razloga treba najjače računalo koje se može naći na tržištu (to onda može biti samo najnoviji model na tržištu) ili traži model koje uglavnom nema kao refurbished opreme (npr. gaming računala, jako veliki monitori i slično). Za većinu klasičnih uredskih i kućnih potreba, pa i CAD primjenu, ponuda refurbishing opreme je velika i pogodna.

Dajte šansu racionalnoj i ekološkoj opciji

Kvalitetna računala su dugotrajna i sasvim dobrih performansi i nakon nekoliko godina korištenja. Uz dovoljno informacija o takvoj opremi i pouzdane refurbishing dobavljače, takva oprema je jako dobro, jeftino i ekološko rješenje za kućne korisnike i tvrtke, a pogotovo informatičke učionice obrazovnih institucija. U Hrvatskoj postoji najmanje desetak tvrtki koje u ponudi imaju takvu opremu, a putem jedinstvenog tržišta EU broj takvih mjesta se i značajno proširuje.


Savjeti za kupnju refurbished opreme

Na što paziti kod kupnje?

  • da li je oprema samo rabljena, obnovljena djelomično ili potpuno, ili je remarketed
  • kategorija očuvanosti (vidi poseban okvir), po mogućnosti dobiti stvarne slike
  • koja je veličina i trenutačno stanje baterije (ili baterija, ako ih ima više) prijenosnog računala (u trajanju autonomije ili postotak kapaciteta)
  • vrstu i stanje diska (klasični ili solid-state disk, bad sektori klasičnog diska, potrošenost SSD-a)
  • trajanje osnovnog i doplatnog produženog jamstva, posebno za potrošne dijelove poput baterije
  • tražiti serijski broj unaprijed i na računu (po kojem se mogu provjeriti točne specifikacije, tvorničko jamstvo i kasnije reklamacije na rabljeno)
  • da li je tipkovnica prijenosnog računala s hrvatskim rasporedom, i ako jest - kako je to napravljeno: naljepnicama, pretisak ili laserska gravura
  • ima li prikladnu ambalažu i kako je pakirano za slanje dostavnim službama
  • ima li računalo neoštećenu CoA naljepnicu s Product Keyem za operacijski sustav Windows (do verzije 7)
  • dolazi li računalo s praznim diskom ili instaliranim operacijskim sustavom i kojim

Najčešće korištena kategorizacija refurbished i remarketed opreme

Kategorizacija refurbished prijenosnih računala

Grade A: Prvoklasno očuvano računalo, bez ijednog traga, kao novo Grade A: Prvoklasno očuvano računalo, bez ijednog traga, kao novo

Grade A- ili Grade A- ili Premium: Računalo s jedva vidljivim tragovima korištenja, tipično na rubovima

Grade B+ ili Standard: Računalo s vidljivom tragovima korištenja, tipično na gornjoj i donjoj strani, izlizane tipke i touchpad Grade B+ ili Standard: Računalo s vidljivom tragovima korištenja, tipično na gornjoj i donjoj strani, izlizane tipke i touchpad

Grade B ili Economy: Računalo s izraženijim tragovima korištenja i ogrebotinama i/ili manjim oštećenjima na kućištu i/ili ekranu Grade B ili Economy: Računalo s izraženijim tragovima korištenja i ogrebotinama i/ili manjim oštećenjima na kućištu i/ili ekranu

Grade C i D: Napuknuta kućišta, nedostajući dijelovi, značajna oštećenja ekrana - koriste se za dijelove ili za manje bitne pozicije (npr. monitor za server)

Kategorizacija remarketed opreme

Gold: Potpuno očuvano, s originalnom ambalažom

Silver: Potpuno očuvano, bez originalne ambalaže

Bronze: Može imati manje, jedva vidljive tragove korištenja


Usporedba tipičnih značajki rabljene, refurbished i remarketed opreme

Rabljena oprema

Okvirna starost: 2-5 godina

Davatelj jamstva: prodavatelj

Jamstvo: 1-3 mjeseca

Specifikacije: osnovne

Tipkovnica: izvorna, nelokalizirana

Stanje baterija: nepoznato

Vrsta i stanje diska: vrsta i kapacitet

Ambalaža: rinfuzo, raznolika

Cijena: najniža

Djelomično obnovljena oprema

Okvirna starost: 2-5 godina

Davatelj jamstva: prodavatelj

Jamstvo: 3-12 mjeseci

Specifikacije: djelomične

Tipkovnica: nelokalizirana ili naljepnice

Stanje baterija: nepoznato

Vrsta i stanje diska: vrsta i kapacitet

Ambalaža: raznolika

Cijena: srednja

Potpuno obnovljena (refurbished) oprema

Okvirna starost: 2-5 godina

Davatelj jamstva: prodavatelj

Jamstvo: 1-5 godina

Specifikacije: potpune

Tipkovnica: pretisak

Stanje baterija: približno ili točno

Vrsta i stanje diska: vrsta, stanje, kapacite, brzina, iskorištenost

Ambalaža: posebno izrađena

Cijena: viša

Remarketed oprema

Okvirna starost: 6-18 mjeseci

Davatelj jamstva: proizvođač

Jamstvo: 2-3 godine

Specifikacije: tvorničke

Tipkovnica: originalna ili pretisak

Stanje baterija: nova ili minimalno korištena

Vrsta i stanje diska: nov ili minimalno korišten

Ambalaža: tvornička

Cijena: najviša


Približne cijene nekoliko tipičnih modela refurbished računala različitih konfiguracija i očuvanosti (kolovoz 2019. godine)

Prijenosno računalo Dell Latitude E6330, 13.3", i7-3520M 2.9 GHz, 4 GB RAM, SSD 256 GB, baterija u vrlo dobrom stanju, CD/DVD, WWAN, Intel grafika 1366x768, backlit keyboard, Windows 10 Pro 64-bit, 2 godine jamstva; cijena za očuvanost A-: 2.900,00 - 3.100,00 kn, cijena za očuvanost B: 2.500,00 - 2.700,00 kn

Prijenosno računalo Lenovo ThinkPad T440s, 14.1", i5-4300U 1.9 GHz, 8 GB RAM, SSD 128 GB, baterije u vrlo dobrom stanju, Intel grafika 1600x900, backlit keyboard, Windows 10 Pro, 2 godine jamstva; cijena za očuvanost A: 3.200,00 - 3.400,00 kn, cijena za očuvanost A-: 3.000,00 - 3.300,00 kn, cijena za očuvanost B+: 2.800,00 - 3.100,00 kn

Prijenosno računalo Lenovo ThinkPad T570, 15.6", i5-7300U 2.6 GHz, 16 GB RAM, M.2 SSD 256 GB, baterije u vrlo dobrom stanju,Intel grafika 1920x1080, IPS TouchScreen, 4G WWAN, backlit, Windows 10 Pro, 2 godine jamstva; cijena za očuvanost A-: 5.000,00 - 5.400,00 kn, cijena za očuvanost B+: 4.800,00 - 5.200,00 kn

Prijenosno računalo HP EliteBook 840 G2, 14.1", i7-5600U 2.6 GHz, 8 GB RAM, SSD 256GB, baterija u vrlo dobrom stanju, Fingerprint, 4G WWAN, Intel grafika 1920x1080, backlit keyboard, Windows 10 Pro, 2 godine jamstva; cijena za očuvanost A-: 3.900,00 - 4.200,00 kn, cijena za očuvanost B+: 3.700,00 - 4.000,00 kn

All-in-One Dell OptiPlex 9030 23", i5-4590S 3.0 GHz, 8 GB RAM, SSD 256 GB, CD/DVD, Intel grafika 1920x1080, Windows 10 Pro, 2 godine jamstva; cijena za očuvanost B+: 3.400,00 - 3.800,00 kn

WorkStation HP Z420, Intel Xeon E5-1620 v2 3.7 GHz, 16 GB ECC RAM, SSD 240 GB + 1 TB HDD, CD/DVD, nVidia Quadro K2000 2 GB RAM, Windows 10 Pro 64-bit, 2 godine jamstva; cijena za očuvanost A: 5.000,00 - 5.500,00 kn

Stolno računalo HP EliteDesk 800 G2 Small Form Factor, Intel i5-6500 3.2 GHz, 8 GB RAM DDR4, SSD 256GB, CD/DVD, Intel grafika, Windows 10 Pro, 2 godine jamstva; cijena za očuvanost A: 2.800,00 - 3.200,00 kn

Monitor Dell 24" P2414H 24", 1920x1080, 1000:1, 250 cd/m2, VGA, DVI, DisplayPort, USB Hub, pivot, 2 godine jamstva; cijena za očuvanost A: 900,00 - 1.100,00 kn

Ista oprema kao neobnovljena rabljena oprema s manjim jamstvom jeftinija je približno 20-30%.


Intervju: Jaroslav Žerebák, CEO tvrtke MB Tech s. r. o., Slovačka, jedne od vodećih tvrtki za refurbished opremu u EU

Refurbishing smo počeli raditi zbog skepse korisnika prema rabljenoj opremi - Jaroslav Žerebák, CEO tvrtke MB Tech s. r. o., Slovačka.

Jaroslav Žerebák, CEO, MB Tech s. r. o., Slovačka Jaroslav Žerebák, CEO, MB Tech s. r. o., Slovačka

Koliko se dugo vaša tvrtka bavi refurbishingom i koliko opreme obnovite godišnje?

Refurbishingom se bavimo od 2003. godine, dakle više od 15 godina. U početku nismo očekivali da ćemo se time baviti u tolikoj mjeri i toliko dugo. Tada smo samo htjeli "preživjeti", a sada je to naš lifestyle. Trudimo se raditi najbolje za naš okoliš i korisnike, te educirati ljude da razmišljaju racionalnije. Narasli smo na ukupno 75 zaposlenih, od čega se čak njih 50 bavi nekim segmentom refurbishing opreme (testiranje, čišćenje, servisiranje, evidencija, kontrola kvalitete, reklamacije...).

Prošle smo godine obnovili i na području Slovačke i drugih EU zemalja prodali oko 38000 komada razne informatičke opreme (prijenosnih računala, stolnih računala, pisača, monitora, All-in-One računala), od čega oko 3000 komada remarketed opreme. To je u prosjeku preko 3000 komada mjesečno, a gotovo polovicu toga čine prijenosna računala koja su i najzahtjevnija za obnovu.

Kako izgleda vaš postupak odabira i obnove rabljene opreme?

Opremu otkupljujemo ili direktno od prvih vlasnika, najčešće velikih tvrtki na području EU i manjim dijelom Azije, ili tvrtki koje ih opskrbljuju. Stekli smo veliko iskustvo i možemo dobro procijeniti od koga se i kakvu opremu može dobiti, pa ne uzimamo bilo što, već samo birane stvari.

Opremu najprije intenzivno i dugotrajno testiramo kako bi provjerili radi li ispravno i pouzdano. Zatim se rastavlja i detaljno čisti od prašine i prljavštine raznim alatima i kemikalijama. Po potrebi, mijenjaju se pojedine neispravne ili potrošene komponente, ili oštećeni dijelovi kako bi računalo bilo ne samo 100% ispravno, već i izgledalo što je bolje moguće. Tako sređena računala kategoriziramo po konačnom vizualnom stanju, instaliramo ih na novo, a pred isporuku lokaliziramo prema državi kupca. Uz to, kao potpuno posvećeni ekologiji, opremu pakiramo u ambalažu od recikliranog materijala. To sve skupa i traje i košta, ali krajnji korisnici dobijaju najbolji mogući proizvod, a to je naš glavni cilj.

Čišćenje računala Čišćenje računala

Koji su vaši krajnji korisnici?

Krajnji korisnici su svih profila - tvrtke, kućni korisnici, škole, javni sektor, bolnice i dr.

Korisnici su obično skeptični prema takvoj opremi jer se boje kvarova. Imate li problema s tom opremom?

Upravo zato smo i počeli raditi pravi refurbishing, a ne samo prodavati prljavu i poluispravnu korištenu opremu. Ključno je osim čišćenja što mijenjamo pojedine potrošene ili oštećene dijelove (ekrane, touchpade, gornje dijelove kućišta, ventilatore, baterije...) kako bi većina opreme bila kategorija A- i B+ i potpuno pouzdana. Problem su bile i različite tipkovnice za različite države krajnjih korisnika, ali i to smo kvalitetno riješili.

Dokaz kvalitetno odrađenog refurbishinga je to što dajemo 2-5 godina jamstva. Čineći sve to stječemo povjerenje korisnika u takvu opremu. Ne samo onih koji traže jeftinu nekvalitetno obnovljenu opremu, već i ozbiljnih tvrtki. Rezultat toga je da imamo znatno manje reklamacija na refurbished opremu nego na novu.

Lokalizacija tipkovnice Lokalizacija tipkovnice

Da li su korisnici dovoljno svjesni financijskih i ekoloških prednosti takve opreme i kako ih više informirati o tome?

Ovisno o korisniku, netko to kupuje zbog cijene, netko zbog ekoloških razloga, netko zbog vrste proizvoda (jer su top proizodi tvrtki poput HP-a, Lenova i Dell vrlo skupi kao novi). Zato i imamo kategorije proizvoda - ako netko želi jeftiniji, onda bira B+, a ako želi u boljem stanju, onda bira A-, itd.