Rabljena računala s Linuxom - godinu dana poslije

Prošlo je gotovo godinu dana od kada sam krenuo s javnom ponudom kvalitetnih i očuvanih rabljenih računala s predinstaliranim Linuxom. Pravo vrijeme za jedan mali rezime tog iskustva i najavu novosti na tu temu.

Rezultat

Svjestan nepopularne kombinacije rabljenih računala i Linuxa postavio sam si relativno skromne (ali po meni realne) ciljeve za odluku o tome hoću li nakon nekog vremena nastaviti s tom ponudom ili ne. Međutim, potražnja je višestruko nadmašila očekivanja, pobijajući time skepsu oko prihvaćanja rabljene opreme i Linuxa. Naravno, ne radi se o količinima usporedivim s drugim kombinacijama na tržištu, ali sasvim pristojnima da mogu zadovoljan nastaviti dalje.

Kupci tih računala su iz raznih krajeva Hrvatske, i tvrtke i privatne osobe, od studenata i kućnih korisnika, do samostalnih djelatnika i djelatnika u tvrtkama.

Posebno iznenađenje je da praktično nije bilo poziva za dodatnom podrškom i edukacijom za korištenje Linux desktopa. Dio kupaca je već imalo iskustva s Linuxom, a ostali su se očito bez problema snašli s instaliranim Linux Mintom na hrvatskom jeziku, te prevedenim priručnikom za isti. To potvrđuje da je za većinu korisnika Linux i te kako spreman za desktop.

U dijelu javnosti je i dalje prisutna skepsa prema ovoj rabljenoj opremi zbog nepoznavanja načina dobave, kontrole i kategorizacije te opreme. Također, sudeći prema komentarima na društvenim mrežema, dio kupaca ne poznaje vrhunsku kvalitetnu poslovne ThinkPad klase i pokušavaju je usporediti s low-end opremom sličnog cjenovnog ranga kao laptopi u ovoj ponudi.

Ovakve ponude prilika su da se o svemu tome ljude informira i educira, neovisno o tome jesu li stvari ili potencijalni kupci ovakvih računala.

Potvrđena kvaliteta Lenovo ThinkPad računala

I kroz ovo iskustvo pokazalo se da su prijenosna računala Lenovo ThinkPad iznimno kvalitetna, pouzdana i dugotrajna. Niti jedno računalo nije pokazalo nikakve probleme, niti jedno nije vraćeno na reklamaciju. Tome svakako pridonosi odabir isključivo "Grade A" rabljenih računala.

Modeli

Očekivano, najveći interes bio je za 14" modele prijenosnih računala tipa T410, T420 i T430. Nakon njih, najviše upita je bilo i ima za 12" modele tipa X220 i X230. Najmanje upita bilo je za 15" modele tipa T520 i T530.

Ima povremeno upita za 17" modele i modele s jačom diskretnom grafičkom karticom, ali takvih za sada baš i nema u ponudi kod dobavljača takve opreme, ali imat ću ih u vidu ukoliko bude interesa.

Stečeno iskustvo i novosti u ponudi

Tijekom ovih godinu dana rada s tim rabljenim računalima s predinstaliranim Linuxom stekao sam neka iskustva na osnovu kojih sam odlučio prilagoditi ponudu.

Također, proširen je krug poznanika i partnera na području Linux konzaltinga, što je potencijalno još značajnija neizravna posljedica ove priče.

Virtualka s Windowsima samo na zahtjev

Zanimljivo, prema povratnim informacijama praktično nitko od kupaca nije koristio VirtualBox virtualku s probnim verzijama MS Windows 10 i MS Office 2013 Professional koje sam na njima postavljao kako bih korisnicima olakšao prijelaz na Linux platformu. Neki su čak i kupili licencu i kasnije požalili jer im se pokazalo nepotrebno.

Zato sam odlučio da više neću svima automatizmom postavljati virtualku s Windowsima i Officeom, već samo na zahtjev kupca, i to bez doplate. Kako su upravo instalacija i update Windows virtualke uzimali najviše vremena (nisu bile klonirane radi maksimiziranja probnog razdoblja), adekvatno sam smanjio svoju "dodanu vrijednost" i time dodatno snizio konačnu cijenu.

Bez RAM i SSD opcija

U početku je većina kupaca uzimala dodatnu memoriju i SSD, ali od nedavno su dobavljivi laptopi koji standardno dolaze s 8 GB RAM i SSD-om. S obzirom da su u istom rangu cijena i da su 8 GB RAM i SSD danas praktično standard, nudim i nudit ću isključivo takve modele, pa te opcije više nisu potrebne.

Naravno, uvijek ostaje opcija za još više RAM-a ili veći SSD ukoliko bude takvih zahtjeva, ali praksa pokazuje da je većini korisnika 160-240 GB SSD-a i više nego dovoljno za rad.

Lager i uvoz

Najveći problem bio mi je raspoloživost laptopa, jer ih do sada nisam držao na lageru već ih naručivao za poznatog kupca. Međutim, sve češće se dešavalo da traženih laptopa ponestane, ne bude ih tjednima, dolaze drugačiji modeli i slično. Zato sam odlučio imati ih određenu količinu na svom skladištu, odnosno imati ih spremne za isporuku "odmah".

Kako je ponuda na domaćem tržištu relativno skromna (u smislu modela i karakteristika koje želim nuditi u ovoj ponudi, te količina) potražio sam kanale dobave izvan Hrvatske, odnosno veće distributere u EU koji imaju na raspolaganju širu ponudu i veće količine. Za sada sam više nego zadovoljan i vjerojatno je budućnost trajna orijentacija na uvoz.

Bolje naljepnice za tipke

Rabljeni laptopi dolaze iz raznih država gdje su bili korišteni, tako dolaze i različitim jezičnim rasporedom tipki. Ne samo što dolaze bez hrvatskih dijakritičkih znakova, već i dodatne tipke poput Home, End i ostalih budu na njemačkom, francuskom ili nekom drugom jeziku.

Primjer tipkovnice kakva dolazi na ThinkPad T430:

T430_original

Do sada sam uglavnom dobijao prozirne naljepnice sa žutim natpisom za hrvatski raspored. Iako su naljepnice bile kvalitetne, kroz njih se vidio stari natpis, pa je to izgledalo malo šareno i "načičkano". Osim toga, dodatne tipke su ostale na izvornom jeziku. Tipkovnice su s njima izgledale ovako:

T420_yellow

Tražio sam bolje rješenje i našao ga u lokalnom grafičkom studiju Ježtisak. Ove naljepnice su neprozirne, crne, s bijelim natpisima, pa su potpuno u skladu s dizajnom ThinkPada. Osim toga, sada dolaze i naljepnice za ostale tipke. ThinkPad T430 s njima sada izgleda ovako:

T430_black

Slično tome, ThinkPad X230 dolazi ovako:

x230_original

S novim naljepnicama tipkovnica na X230 izgleda ovako:

x230_black

Naravno, nove naljepnice idu standardno sa svim laptopima i uračunate su u cijenu.

Cinnamon umjesto Mate sučelja

Osluškujući povratne informacije korisnika i poznanika, odlučio sam umjesto dosadašnjeg Mate sučelja postavljati Cinnamon. Za razliku od Matea, Cinnamon je vizualno dorađeniji i atraktivniji, a još uvijek relativno malo zahtjevan na resurse računala.

Budućnost

Nastavak vezanih aktivnosti

S obzirom da mi je Linux, odnosno opensource, nakon puno godina i dalje core business, odnosno podloga za većinu stvari što radim, logično je razvijati se i širiti u tom smislu. Zato pripremam još dva "projekta" na tu temu, a kao logičan nastavak ove priče. Više o tome uskoro.

Povratne informacije i mailing lista

Kao i do sada, veselit će me svaka povratna informacija, komentar, sugestija ili primjedba vezano za ovu ponudu ili slične aktivnosti koje radim, a to možete poslati na mail ili preko obrasca.

Sve zainteresirane za daljnje informacije i novosti u ovoj ponudi pozivam da se prijave na mailing listu na koju ću povremeno slati newsletter.

Hvala svima na podršci, a posebno kupcima na pokazanom zanimanju i povjerenju!