Rabljena računala s Linuxom

Većina tvrtki i trgovina prodaje nova računala. Neka od njih dolaze s Linuxom. Neki prodaju i rabljena računala, sa ili bez Windowsa (i to u obliku jeftine MAR licence). Ali rabljena računala, i to s predinstaliranim Linuxom? To ne nudi nitko i zvuči kao dvostruka šala. Štoviše, možda nekima i glupost. Pa ipak, odlučio sam s tim krenuti i malo šire nego kao do sada samo na upit ili moju preporuku. Uostalom, što god ja ili netko drugi krenuo raditi ili nuditi, uvijek će biti onih će to pozdraviti ili čak i kupiti, i onih koji će na to odmahnuti rukom (a pogotovo kad je u pitanju Linux). Unaprijed cijepljen protiv ovih drugih, sve ovo radim zbog onih prvih.

Zašto bi itko kupovao rabljena računala?

Zato što se u ovom slučaju ne radi o bilo kakvim niti o bilo čijim rabljenim računalima. Radi se o kvalitetnim brand računalima koja je "rashodovala" neka veća tvrtka prilikom redovitog ciklusa mijenjanja opreme svakih nekoliko godina. Ta računala prolaze već uhodane i provjerene ovlaštene kanale otkupa, brisanja podataka, provjere ispravnosti i kvalitete, i tek onda idu u daljnju prodaju krajnjim kupcima. Računala su stara nekoliko godina, ali kako se radi o kvalitetnim i jakim poslovnim računalima više klase cijena u trenutku prve kupnje, ona su vrlo očuvana i trajna. Dapače, kvalitetnija su, dugotrajnija i snažnija po karakteristikama od novih računala sličnih cijena, odnosno 2-3 puta su jeftinija od novih računala sličnih značajki.

"Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino"

Ova često ponavljana parola ne vrijedi u ovom slučaju. Ovdje se ne radi o kupovanju jeftine opreme u smislu loših i slabih računala, već o vrhunskim npr. prijenosnim računalima kojima je zbog par godina starosti inicijalna cijena u rangu 10.000,00 - 20.000,00 kn koju su imali prilikom izlaska na tržište pala na 2.000,00 - 3.000,00 kn. Takva nova računala si može priuštiti vrlo malo poslovnih korisnika, a kućni takve ni ne gledaju. Međutim, kao rabljena postaju vrlo dostupna.
Osobno sam protivnik čestog mijenjanja računala, samo zato jer se postojeće računalo "usporilo" (što je najčešće softverski, a ne hardverski problem), jer je "kupnja jeftinija od održavanja", jer je "izašao novi model", jer je "postojeće amorizirano" ili iz sličnog neopravdanog razloga. Osim nepotrebnih troškova (koji često povlače i ponovne troškove licenci za iste programe), gomila se i elektronički otpad i to s ispravnom vrlo upotrebljivom opremom. U praksi se računala mijenjaju u prosjeku svake 2-3 godine, a mogla bi (i morala) trajati najmanje 4-5, pogotovo ona kvalitetnija.

Želi li itko Linux na svom računalu?

Da. Već godinama isporučujem računala s Linuxom, a ovo je sada samo malo šira ponuda van kruga mojih dosadašnjih korisnika. Naravno, ne radi se o količinama usporedivim s prodajom Windows računala općenito, ali nije nipošto zanemarivo. Često to i nisu kupci koji izrijekom traže Linux, ali ga prihvate kao prijedlog nakon demonstracije i probnog korištenja. Dešava se da pojedinci traže Linux na kućnom računalu nakon što na njemu rade na poslu, ili obratno.
Praksa dokazuje da je Linux platforma izvrsna alternativa Windowsima, i po kvaliteti, a naročito po cijeni i troškovima održavanja. Na istom hardveru, a pogotovo starijem, Linux radi brže od novijih Windowsa. Sigurniji je, stabilniji i pouzdaniji, i jednako dobro i brzo radi i nakon višegodišnjeg korištenja.
Većina kućnih i dobar dio poslovnih korisnika može bez ikakvih problema koristiti Linux na svojim računalima u svakodnevnom radu. O raznim zabludama i mitovima o Linuxu pisao sam u drugom blogpostu.
Da sve to skupa nije tako, ne bih se niti upuštao u ovakvu ponudu.

Na tržištu već postoje jeftina računala s Linuxom

Točno, ali imaju dvije mane: radi se računalima slabijih tehničkih karakteristika od ovih u ovoj ponudi, i dolaze s najosnovnijom instalacijom neke Linux distribucije (tipično SUSE Linux ili Ubuntu), koju treba dopuniti i konfigurirati.
Računala u ovoj ponudi dolaze u potpunosti instalirana i konfigurirana s Linux Mint distribucijom s 5 godina podrške, svim dostupnim prijevodima programa na hrvatski jezik, s priručnikom na hrvatskom jeziku, s instaliranim nizom popularnih aplikacija koje korisnici danas najčešće koriste (Dropbox, Viber i slično), te s probnim instalacijama Microsoft Windowsa i Microsoft Officea u virtualnom okruženju radi lakšeg snalaženja, prijelaza ili programa koji ne postoje na Linuxu. Takva instalacija rezultat je dugogodišnjeg svakodnevnog rada s krajnjim korisnicima, uvidom u njihome želje i potrebe, te iskustva s Linux desktopom.
Takva "plug & play računala koja se odmah po kupnji uključe i mogu koristiti - prema mojim saznanjima - nisu dostupna na hrvatskom tržištu.

Procjene

U ovom trenutku nemam nikakve procjene kakav interes može biti za ovakvom ponudom, ali se time i ne opterećujem previše jer mi je to samo usputna djelatnost uz ostale stvari koje radim. Nakon nekog razdoblja procijenit ću ima li smisla i potrebe širiti ovu ponudu. Cilj ovoga bio mi je ponuditi nešto čega nema na tržištu, što ionako već nudim i što me sve češće pitaju i novi korisnici.

Zainteresirani?

Ukoliko vam se ova ponuda čini zanimljiva, pogledajte web stranicu s detaljima, proslijedite zainteresiranima, pošaljite komentar, prijedlog, upit ili - narudžbu. :)