How I work

O čemu se radi

Prije nekog vremena slučajno sam naišao na rubriku How I work odličnog i korisnog portala Life hacker kojeg je pokrenula legendarna geeketa Gina Trapani, a na osnovu kojeg je nastala i odlična knjiga Lifehacker: The Guide to Working Smarter, Faster and Better.

Osim što mi je bilo izuzetno zanimljivo čitati što poznati i manje poznati ljudi koriste od IT opreme, aplikacija i servisa, bilo je istovremeno i jako korisno naići na neke nove stvari za koje nisam znao, ili pak dobiti jaku referencu na određenu stvar među mnogim sličnima. Dosta stvari sam počeo koristiti upravo nakon čitanja tih članaka.

Po uzoru na tu seriju članaka krenuli smo sa sličnim predavanjima i u lokalnoj neformalnoj zajednici IT profesionalaca i entuzijasta pod nazivom Pazin IT. Kao što je meni zanimljivo čuti i vidjeti što kolege koriste u svakodnevnom radu i životu, tako možda netko nađe zanimljivog i korisnog od onog što i ja koristim.

Kako radim

S obzirom da se profesionalno bavim IT-jem i da sam geek u duši, vjerojatno koristim znatno više uređaja, programa i servisa nego prosječni korisnik. Naravno, ne koristim sve to stalno i intenzivno, već nešto češće, a nešto povremeno. Za neke stvari treba i vrijeme privikavanja, da korisnik vidi paše li mu uopće, da li mu koristi, da li se uklapa u način rada i svakodnevni život, ili mu predstavlja nepotrebno opterećenje i "još jednu IT izmišljotinu" u nizu koja je svrha sama sebi.

Većina stvari koje koristim nisu ništa posebno, već uobičajeno što koriste i mnogi drugi. U ovom kratkom prikazu izdvojio bih samo neke.

Jedna od njih je mobilna mreža Bonbon na koju sam prešao sredinom 2014. godine. Radi se o "podmreži" Hrvatskog telekoma koja koristi istu infrastrukturu što jamči pokrivenost i kvalitetu, ali ima drugi poslovni model. Ono što me privuklo nisu nešto posebno niže cijene općenito, već mogućnost da bez ugovorne obveze sam formiram pakete usluga prema mojim potrebama. Tako sam po prvi put bio u mogućnosti uzeti minimalno "minuta" razgovora, malo više interneta i bez SMS poruka (ovo "bez" ne znači da se ne mogu koristiti, već da ih koristim toliko malo da se ne isplati niti uzimati paket). Takvu fleksibilnu kombinaciju nigdje drugdje nisam mogao složiti, jer je npr. vćei paket mobilnih podataka nužno za sobom povukao cijeli veći paket i razgovora i SMS-ova, što sam nepotrebno plaćao. Prije nisam nikada mogao ići ispod 200 kn troškova mjesečno (samo za svoj broj), a sada mi je prosjek tri puta manji.

Jedan od najdražih uređaja koje imam i koristim je svakako Kindle DX. S obzirom da puno čitam, ne samo IT literaturu, uređaj s e-ink ekranom od 10", besplatnom 3G mrežom za kupnju knjiga i baterijom koja traje i do mjesec dana je savršen za mene. Doduše, ne bih imao ništa protiv da Amazon napravi takav veći model s touch ekranom i paperwhite tehnologijom zbog osvjetljenja i većeg kontrasta, kao što imaju noviji 6" modeli.

Budući da godinama koristim Linux, konkretno Linux Mint 13 Mate nekoliko zadnjih godina, logično je da koristim LibreOffice, Firefox, Thunderbird i druge free/opensource programe. Ono što bih tu izdvojio je niz meni izuzetno korisnih dodataka za Firefox i Thunderbird.

Od možda manje raširenih i poznatih Android aplikacija izdvojio bih KeepTrack, PodcastAddict i UnifiedRemote.

Web servis CrashPlan namijenjen backupu jedan od onih koji ne mogu prestati spominjati i hvaliti. Slides mi je nakon isprobavanja raznih sličnih alata postao glavni za izradu prezentacija, a svakim danom me Canva sve više oduševljava jednostavom izradom prigodnih grafika za sve vrste primjena.

Više o tome

Detaljniji prikaz uređaja, programa i web servisa koje osobno koristim predstavio sam kroz prezentaciju na predavanju održanom u našem uobičajenom prostoru za okupljanje - Radio klubu Pazin. Pozivam i druge da nam se pridruže u okupljanjima, prisustvuju predavanjima i predstave slično.