Predavanje: Internet ekonomija

U srijedu, 1. srpnja 2015. godine u Radio klubu Pazin u sklopu niza druženja i predavanja pod nazivom Pazin IT održao sam najavljeno predavanje na temu Internet ekonomije. Bio sam ugodno iznenađen odazivom i diskusijom tijekom predavanja, što pokazuje važnost i korist ove teme za svih.

O temi

Širenje interneta u smislu brzina, broja računala, korisnika i dostupnih usluga stvorilo je nove mogućnosti života, obrazovanja i poslovanja. Mnogi internet još uvijek vide samo kao mjesto za gubitak vremena i socijalizacije, a premalo ga vide kao potencijal za osobni napredak i poboljšanje života i poslovanja.

Indirektno ili direktno ti se internet noviteti mogu svesti i na ekonomsku razinu: prije nedostupne ili skupe stvari postale su dostupne, jeftinije ili čak besplatne. Sve je jednostavnije jeftinije kupovati, učiti, prodavati, reklamirati se, odnosno općenito trošiti i zarađivati. Internet je ekonomiju, ekonomske postulate i računice drastično promijenio, pri čemu su neki od toga profitirali, a neki izgubili.

Predavanje je bilo namijenjeno općoj publici, dan je pregled poznatih i manje poznatih načina korištenja interneta i njihov utjecaj na pojedince i tvrtke, s naglaskom na ekonomskom aspektu, od strane mene - IT-jevca ne-ekonomiste.

Prezentacija i snimka predavanja

Zainteresirani mogu pogledati snimku predavanja, a dostupna je i prezentacija koja je hiperlinkana na sve sadržaje i web stranice koje se spominju.

U ionako veliku prezentaciju s preko 100 slajdova i predavanje koje potrajalo preko 140 minuta nije stalo još nekoliko stvari koje sam htio spomenuti, ali ću to uskoro dodati u spomenutu online prezentaciju.

Tema za trajno ažuriranje

Hvala svima prisutnima na sudjelovanju, pogotovo na konstruktivnoj diskusiji na određene teme i novim informacijama koje sam čuo, te na komentarima na Facebooku, Twitteru i drugdje. Na raspolaganju sam i dalje za komentare i sugestije kako bi ovu temu upotpunili i prezentirali i drugima zainteresiranima kojima može biti od koristi.